Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Култура

Национален фестивал на малките театрални форми

  04.05.2022 14:26
Национален фестивал на малките театрални форми

32-ри Национален фестивал на малките театрални форми и 10-ти фестивал на NETA ще се проведе във Враца от 16-ти до 21-ви май 2022 г. Това съобщи на специална пресконференция пред медиите Анастас Попдимитров- директор на Врачанския театър.

Общо 11 постановки ще участват във фестивала- седем български и четири международни.Те са избрани между 35 представления.

„Бюджетната рамка е около 75-80 хил.лв. Очакваме 10 хил.лв. финансиране от Община Враца, както и подпомагане от Министерство на културата”, информира Попдимитров.

Наградите са традиционни – за режисура, за сценография, за мъжка и женска роля, както и награда за музика, която се връчва от композитора Стефан Драгостинов.

Председател на журито е д-р Ина Божидарова, в неговия състав влизат още д-р Светла Бенова и Ина Шкарова.

Селекционер на българските постановки е Богдана Костуркова – изкуствовед.

„Безспорно ковид-епидемията даде отражение и върху българския театър и селекцията е направена от скромен брой представления. Затова и няма обща тема, която да ги обединява- сподели Богдана Костуркова - Всеки спектакъл има конкретно послание, а постановките са дело на различни поколения режисьори. Основното внимание бе насочено към актьорската работа. Селектираните постановки са белязани с огромни актьорски постижения, които врачанската публика ще има възможност да види, добави още Богдана Костуркова.

Театралният фестивал  официално ще бъде открит на 16-ти май 2022 г./ понеделник/ от 17.00 часа. Веднага след откриването, от 18.00 часа е първата фестивална постановка – на Врачанския театър, който ще представи „ Престъпление и наказание” от Достоевски.

Емилия РАЛЧЕВА

На снимката – Анастас Попдимитров и Богдана Костуркова

Последни
Анкета
Ще успеят ли партиите да сформират редовно правителство?

Резултати