Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Образование

Клуб на деца-репортери представи работата си с млади таланти

  01.05.2022 17:58
Клуб на деца-репортери представи работата си с млади таланти

Клуб на деца-репортери представи работата си с млади таланти, мечтаещи да станат журналисти

Деца от различни градове в страната- любопитни, комуникативни и много информирани, правят първите си стъпки в трудната професия на журналиста в Клуб на децата-репортери, разказа днес в пресклуба на БТА във Враца Коста Чолаков.

Той представи дейността на клуба, на който е създател и ръководител. Клуб на децата-репортери от 2012 година работи в София и сега в него се обучават около 20 деца. Чолаков разказва, че идеята му за неговото създаване идва от неговото детство и ученически години в родния Сливен, когато му е било много любопитно да хване в ръка микрофон. Така и започва журналистическата си кариера – като радиожурналист.

Обучението е преди всичко практическо и започва от това, което е най-интересно на децата – анкети и интервюта. Учат се на поведение пред камера и микрофон, как трябва да се задават въпроси и че е добре да изслушват събеседника си. Още с първите си уроци разбират, че правописът и правоговорът са важни, както и да си добре информиран и подготвен преди да започнеш разговор в ефир или запис на интервю.  „Опитвам се да ги науча, че най-важното за професията на журналиста е да бъдат честни, обективни и да представят информацията така ,както са я видели или чули“, отбелязва Коста Чолаков. 

 Бъдещите репортери, които се представиха в пресклуба на БТА във Враца – Габриел Величков от София, Габриел Георгиев и Мартин Василев от Русе, Иван Чолаков и Константин Георгиев от Пловдив, както и Александър Петров от Враца, са категорични, че това е тяхната бъдеща професия. Повечето мечтаят да са спортни журналисти или коментатори, но Константин се е насочил към историческата журналистика, а другите още не са решили. Момчетата много искат да са телевизионни или радиожурналисти и твърдо вярват, че социалните мрежи няма да победят екрана и ефира, могат само да ги разширят. Заниманията им в Клуба са основно онлайн, но според тях, въпреки възрастта им, живият контакт с интересни и известни хора, посещението на различни места, не могат да бъдат заменени от технологиите истински.

Клубът на децата-репортери има своите успехи – две от децата водят собствена рубрика в Радио-София. Константин е имал репортерски шанс и е интервюирал проф. Николай Овчаров, Александър разговаря с областния управител на Враца Стефан Красимиров за подготовката на Националния туристически поход „По пътя на Ботевата чета. Козлодуй-Околчица“, разказа Коста Чолаков. Той каза още, че търсят и получават подкрепата на редица местни и национални медии при подготовката и обучението на децата за трудната журналистическа професия.  Една от първата им изяви е била в Националния пресклуб на БТА, допълва Чолаков.

Източник – БТА

 

Последни
Анкета
Ще успеят ли партиите да сформират редовно правителство?

Резултати