Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Култура

Врачански ученици се срещнаха с актьорите от филма „Ботев”

  20.04.2022 23:14
Врачански ученици се срещнаха с актьорите от филма „Ботев”

Вълнуваща среща на ученици от СУ „Христо Ботев“ – Враца с актьорите, превъплътили се в Ботев и Венета

Като част от програмата на честванията на двувековния юбилей на училището, ученици от СУ „Христо Ботев“ – Враца се срещнаха с актьорите в главните роли от филма „Ботев“. По график, шестокласниците и техните класни ръководители, а по-късно и ученици от гимназиалния курс посетиха прожекцията на филма. След това в читалнята на Регионална библиотека „Христо Ботев“, Деян Жеков (в ролята на Ботев) и Неда Спасова (в ролята на Венета) се срещнаха с ученици от историческите паралелки и от литературен клуб „Ботевци“. Дискусията бе с цел учениците да научат малко повече за работата на актьорите по заснемането на филма, за тяхното творческо развитие и професионално израстване.

Любопитното е, че Неда Спасова е възпитаничка на СУ „Христо Ботев“ – Враца. За нея учителите си спомнят като за много трудолюбива, упорита и творческа личност със сценични изяви още в ученическите години в състава на театрална трупа „Темп“.

Днес тя успешно реализира актьорската си кариера, не само на театралната сцена, но и в киното. Играла е на сцените на Народен театър „Иван Вазов“, Театрална работилница „Сфумато“ и Младежки театър „Николай Бинев“. От февруари 2018 г. е част от трупата на Театър „София“. Има две номинации за „Аскеер“ в категориите за „Изгряваща звезда“ (2018) за ролята си на Варвара Петровна в „Бесове“ по Достоевски и „Поддържаща женска роля“ (2021) за ролята си на Маргерита в „Няма да платим! Няма да платим!“ от Дарио Фо. Има и номинация за „Икар“ в категория „Дебют“ (2018) за ролята си в „Бесове“. Участва в сериалите „Откраднат живот“ и „Братя“ по Нова телевизия. Участва в българските филми „Дамасцена“, “ Останалото е пепел“, „Ботев“ и „Случаят Тесла“. Участва в чуждестранните продукции „Memory“ и „The Toxic Avenger“.

Последни
Анкета
Ще успеят ли партиите да сформират редовно правителство?

Резултати