Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Крими

Окръжен съд – Враца постанови ефективна присъда за мъж

  20.04.2022 18:28
Окръжен съд – Враца постанови ефективна присъда за мъж

Окръжен съд – Враца постанови ефективна присъда за мъж, причинил по непредпазливост смъртта на друг мъж, при управление на МПС

Врачанският окръжен съд днес постанови ефективна присъда от пет години и пет месеца „лишаване от свобода“, която ще трябва да се изтърпи при първоначален „общ режим“ от подсъдимия Н. Х. Той бе признат за виновен в това, че на 13 април 2019 г. във врачанско село, в границите на частен имот, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – управление на МПС, по непредпазливост е причинил смъртта на 57-годишния И. К. от Враца, настъпила на 20 април 2019 г. Подсъдимият е нарушил разпоредбите на Закона за движение по пътищата, управлявайки лек автомобил „Фолксваген Джета“, без да е контролирал непрекъснато пътното превозно средство, както и поради неправилно действие с лоста за превключване на скоростите, включвайки на задна скорост, и е тръгнал назад с рязко подадена газ, без да се е убедил, че пътят зад колата е свободен, със задната част на автомобила и със скорост 23.58 км/ч е блъснал дясното крило на масивна желязна порта, което е ударило пострадалия И. К. при затваряне портала на имота. Подсъдимият е извършил деянието в пияно състояние. За извършеното престъпление Окръжен съд - Враца наложи наказание на Н. Х. от пет години и пет месеца „лишаване от свобода“ при първоначален „общ режим“.

Съдът приведе в изпълнение и друго наказание „лишаване от свобода“ за срок от три месеца, наложено на подсъдимия по дело по описа на Районен съд – Враца, което той ще трябва да изтърпи също при първоначален „общ режим“.

На Н. Х. бе наложено и наказание "лишаване от право да управлява МПС" за срок от три години от влизане на присъдата в сила.

Мотивите към присъдата ще бъдат изготвени от съда в законоустановения срок.

Присъдата на Окръжен съд – Враца може да бъде обжалвана и протестирана в 15-дневен срок пред Апелативен съд – София.

 

Последни
Анкета
Ще успеят ли партиите да сформират редовно правителство?

Резултати