Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Култура

Пореден иновативен проект в село Челопек

  20.04.2022 14:08
Пореден иновативен проект в село Челопек

Табели с откъси от произведения на български и чуждестранни автори са поставени на огради на къщи, обществени сгради и магазини в първото българско село на книгата – Челопек. Те съдържат цитати от произведения на български и английски език на родни класици, чуждестранни автори, съвременни творци, вдъхновяващи цитати на новатори, както и кратки биографични данни за писателите и тяхното творчество.

Инициативата бе открита от кмета Калин Каменов, който поздрави екипа на Сдружение “Книгини” и заяви, че идеята ще бъде надградена. “Подобни проекти трябва да бъдат стимулирани. Вярвам че съвместно ще продължим кампанията и съвсем скоро всяка къща в Челопек ще бъде с подобни табели” - допълни Каменов.

Кметът на село Челопек - Тихомир Тошев коментира, че това е един нетрадиционен начин, чрез който подрастващото поколение да прояви интерес към четенето.

От Сдружение “Книгини” бяха категорични, че ще продължат да реализират различни инциаитиви в селото, като фокусът ще е възраждане на българските традиции и любовта към книгите.

На 30-те табели в Челопек има откъси от български автори като Антон Дончев, Дамян Дамянов, Димитър Талев, Пейо Яворов, Иван Вазов, Христо Ботев, Георги Господинов, Мадлен Алгафари, Георги Бърдаров и други. Сред чуждестранните творци са избрани – Екзюпери, Дан Браун, Мей Мъск, Джани Родари и др.

Врачанското село Челопек бе провъзгласено за първото българско село на книгата през 2019 година от председателя на Международната организация на градовете на книгата - Гунел Утерстен.

Проектът е реализиран от Сдружение „Книгини“, в партньорство с кметство Челопек и с подкрепата на Община Враца.

Последни
Анкета
Къде ще прекарате великденските празници?

Резултати