Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Политика

Учредиха партия „Продължаваме промяната”

  16.04.2022 02:06
Учредиха партия „Продължаваме промяната”

Кирил Петков и Асен Василев ще бъдат избрани за съпредседатели

Политическа партия "Продължаваме промяната" бе официално учредена в Пловдив. Събранието бе открито от председателя на Народното събрание Никола Минчев.
Формацията ще има двама съпредседатели - министър-председателят Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев. На учредителното събрание присъстваха и много от министрите в правителството. По-късно премиерът обясни, че "Продължаваме промяната" няма да бъде традиционна партия с политическа власт. И ще може да се подкрепя от хора, които не желаят да са обвързани с партийни структури.
В речите си при откриване на учредителното събрание и двамата лидери говориха за "мръсотията, която е трябвало да изчистят от държавата". Тонът зададе Асен Василев, който си призна, че никога не е вярвал, че ще му се наложи да се занимава с политика

Една малка група хора бе присвоила властта и я използваше за собствени цели. Така бе направила правилата на играта, че или им помагаш да крадат или напускаш страната. Тази политика изгони над 800 хил. българи. Ние искахме да променим точно нея, затова сложихме каските и скочихме в политиката", заяви вицепремиерът Асен Василев.
"На нас се падна честта да сложим гумените ботуши, да вземем лопатите, а някои и фадроми. И да започнем да чистим. И естествено започна да излиза мръсотия. В този процес трябва да отпушваме системи, които не са работили от дълго време. Това изисква страшно много време, смелост и подкрепа от съмишленици", допълни той. И даде думата на Петков, който нарече "по-усмихнатата и оптимистична половинка от дуета.

Премиерът от своя страна цитира Макиавели, за да опише българската политика до момента. "Понеже сме в политиката и тя е мръсно действие ще ви разкажа за една книжка на Макиавели от 14 век. Там пише, че трябва да правите гадни неща, за да сте успешни. Четейки тази книга леко ти се повръща. Има някои хора, които правят точно обратното, предпочитат любовта и честността пред омразата и лъжата. Вярвам, че когато не използваме правилата на Макиавели, имаме късмет", каза от своя страна Кирил Петков.
"Правим страшно много грешки, представете си вашия първи ден на работа - то не знаеш какво правиш и къде се намираш. Ние имаме цяла една държава с всичките й институции и проблеми, нормално е да грешим. Най-грешно е обаче ще е да взимаме решения, за които знаем, че са грешни и ги правим въпреки това. Това е нещо, което никой от нас до сега не го е допускал", категоричен бе Кирил Петков. "Ако това е цената - майната му, няма да има стабилност, няма да има дълголетие. Важното е, че сме направили само правилните неща", коментира още премиерът, вероятно визирайки последните сътресения в управляващата коалиция около избора на управител на БНБ и плащанията за строителните фирма.