Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Справочник

"Скритият" консуматор на ток в домовете

  11.04.2022 18:16
\

Домакинствата могат да спестят до 10% от енергията всяка година

Темата за високите сметки за ток вече е особено актуална в десетки държави по целия свят. Според анализ на американския Департамент по енергия  и по-конкретно на неговия отдел за пестене на електричество, домакинствата могат да спестят до 10% от консумацията на ток, съобщава CNET.

Това е възможно, ако домакинствата по-добре управляват устройствата си, когато не ги използват. Анализът показва няколко конкретни ситуации, които са основни консуматори на електричество, когато хората предполагат, че не е така.

Първо са очевидните неща, като телевизори и устройства, които са изключени в т.нар. режим на изчакване. Когато телевизор бъде изключен от дистанционното, той продължава да използва малко количество енергия. Това се случва и с останалата електроника.

Други дребни консуматори са домашни телефони и уреди с дисплеи, умни електроуреди, които са постоянно свързани с домашната мрежа и интернет, мултимедийни плейъри и т.н. Оставянето на зарядно в контакта също използва електричество дори и да няма свързан телефон. Поставянето на компютър в sleep mode, т.е. режим на заспиване, а не пълното изключване, също изразходва енергия.

Всичко това не изглежда като голямо количество енергия, но се натрупва с времето. Учени от Университета на Колорадо са провели експеримент и са открили, че оставянето на аудио уредба да е свързана в контакта, консумира постоянно 4W енергия дори като не се използва. Ако се изключва от контакта, ще се спестят 100 пъти повече енергия през живота на устройството, отколкото е консумирало докато се използва.

Проучване на Съвета по защита на природните ресурси пък показва, че ако потребителите в САЩ спират т.нар. "винаги включени" устройства, то те ще пестят 64 млрд. киловатчаса електричество годишно и 8 млрд. долара. Също така ще се спестят 44 млн. точна въглеродни емисии. А американците ще спестят и средно по 165 долара на година от сметките си.

Разбира се, не може да се очаква, че хората постоянно ще включват и изключват всички уреди от контактите. Много от умните устройства ще се обезсмислят, ако не са постоянно включени. Но все пак има начини да се оптимизира и намали общата консумация.

Например човек да си изгради навик да изключва зарядните, когато устройствата са заредени. Или пък да използва разклонители с превключвател и с един бутон да може да изключва няколко уреда, които не използва.

Други варианти е инвестирането в умни контакти. Те разполагат с таймери и улесняват програмирането на включването и изключването на устройства. Например няма нужда бойлерът да работи цял ден, а може да се включи определено време преди прибирането. Други пък разполагат с функция за измерване на консумацията, което също е полезно за придобиване на представа за разходите.

Модерните устройства се справят по-добре с консумацията, особено със стандарта Energy Star. Той гарантира допълнително оптимизирана консумация на ток в режим на очакване. Най-вече дори с малки промени в ежедневните навици и малко повече съобразителност, всяко домакинство може да спести по малко енергия, което ще се натрупа и отрази в цялостната картина.

Последни
Анкета
Къде ще прекарате великденските празници?

Резултати