Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Образование

МОН пуска безплатна платформа за е-уроци от есента

  07.04.2022 19:30
МОН пуска безплатна платформа за е-уроци от есента

Безплатна единна електронна образователна платформа ще заработи от следващата учебна година, съобщиха от министерството на образованието.

Тя ще се ползва както от учениците и учителите, така и от родителите.

Платформата ще има 5 модула.

Един от тях предвижда учениците да ползват "дигитална раница", в която потребителският интерфейс за работа ще бъде еднакъв за всички, независимо от използваната от училището платформа за дистанционно обучение. Самото съдържание ще бъде филтрирано и поднесено на учениците съобразно тяхната учебна програма.

Модулът ще предоставя също достъп до хранилище с персонализирано дигитално учебно съдържание, определено от преподавателя и насочено към конкретния ученик. Така той ще получава на едно място цялата информация, необходима за неговото обучение, вместо да я търси на различни места в интернет.

Достъпът до платформата ще бъде с електронните профили в edu.mon.

През новата платформа учителите ще могат сами да създават дигитално учебно съдържание - уроци, упражнения, тестове. За изработването им те ще имат възможност да ползват огромен обем от налични електронни ресурси - текстове, изображения, интерактивни презентации, 3D модели, видео и аудио клипове.

За целта ще бъдат организирани мащабни обучения за учителите. 

Платформата ще е полезна и за родителите, на които също ще бъде осигурен достъп. Те ще получават конкретна информация какво учат децата им, как се справят по отделните предмети, какви са оценките им и седмичната им програма.

В отделен модул за анализ МОН ще може да следи кои електронни уроци и инструменти се използват най-често и какви са постигнатите резултати.

В следващите 3 г. МОН ще инвестира в единната електронна образователна платформа над 24 млн. лв. Парите са по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж

Последни
Анкета
Къде ще прекарате великденските празници?

Резултати