Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

Обществени обсъждания във връзка с две наредби на Община Видин

  05.04.2022 15:40
Обществени обсъждания във връзка с две наредби на Община Видин

Проведени са обществени обсъждания във връзка с две наредби на Община Видин

В рамките на събитието днес, организирано в залата на Общинския съвет, беше представен Проектът за Наредба за определяне обема на животновъдната дейност и местата за отглеждане на селскостопански животни на територията на Община Видин. Презентирана беше също така информация във връзка с предлаганите изменения и допълнения на Наредба №1 за опазване и поддържане на обществения ред в общината. Обсъждането откри Светослав Скорчев, заместник-кмет „Устройство на територията и развитие на инфраструктурата“. Той поясни, че то е част от процедурите за обществени консултации, в съответствие с чл. 26 от Закона за нормативните актове, като двата проекта на нормативни документи са били предварително публикувани на интернет страницата на Община Видин.

Заместник-кметът даде думата на ландшафтен архитект Владимир Петков, младши експерт „Техническа инфраструктура и благоустрояване”, за повече подробности относно проекта на Наредба за определяне обема на животновъдната дейност. Петков обясни, че промените, които трябва да се направят в действащата нормативна уредба са многобройни и важни, което налага приемането на нова наредба, съответстваща на националното законодателство в областта на животновъдството. Новата наредба привежда обема на животновъдната дейност на територията на Община Видин в съответствие с чл. 4а на Наредба № 44 от 20.04.2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти на министъра на земеделието и горите, обнародвана в бр. 6 на Държавен вестник от 22.01.2021 г., както и регламентира нейния обем в строителните граници на нежилищните райони на гр. Видин (промишлени и складови зони). Целта е да бъде постигната по-добра регламентация по отношение на животновъдната дейност и местата за отглеждане на селскостопански животни на територията на Община Видин, подчерта арх. Петков.

Инж. Виолета Георгиева, гл. експерт „Екология, озеленяване и биоразнообразие”, представи проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 1 за опазване и поддържане на обществения ред в Община Видин. Тя отбеляза, че това е продиктувано от необходимостта да бъде синхронизирана местната и национална нормативна уредба по отношение на изискванията и контрола върху дървесината. За целта се регламентира забрана за ползването на територията на гр. Видин на дървесина за битово отопление с абсолютна влажност над 30% и/или обработвана с химикали и други вещества, след изгарянето на които се замърсява атмосферният въздух. Чрез друго изменение в Наредба №1 се постига съответствие със забранителните режими, въведени с приетата в края на миналата година от Общинския съвет Наредба за организация на движението на територията на Община Видин.

 

5.04.2022

Последни
Анкета
Къде ще прекарате великденските празници?

Резултати