Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Справочник

Какво ще бъде времето през м.април 2022 г.

  31.03.2022 22:10
Какво ще бъде времето през м.април 2022 г.

Каква е прогнозата на синоптиците за първия пролетен месец

Април е типичен пролетен месец. Температурите се повишават значително. Броят на слънчевите дни се увеличава. Понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се понижават под 0°. Опасност от слани съществува през целия месец. При интензивни затопляния се достигат летни температури – до 30°-34°. През втората половина на месеца зачестяват гръмотевичните бури.

Тази година през април се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 10° и 13°, по Черноморието и във високите полета – между 8° и 14°, а за планините – от минус 5° до 3°.

Най-ниските температури през април ще са предимно между минус 2° и 3°, а най-високите - между 25° и 30°.

Месечната сума на валежите средно за страната ще бъде около и под нормата, която за равнините е между 30 и 75 л/кв.м, а в планинските райони – между 60 и 100 л/кв.м.

В началото на април ще бъде сравнително топло, ветровито, с променлива, често значителна облачност и на места, повече в Западна България, краткотрайни валежи. Ще има и гръмотевици. Към средата на първото десетдневие температурите ще се понижат, ще преобладава облачно време, главно в западната половина от страната с валежи от дъжд, в планините – от сняг. Относително по-малка вероятност за валежи има през периода 6-8 април, когато и температурите ще се повишат и ще се доближат до климатичните норми. В края на десетдневието вероятността за валежи отново се повишава.

В началото на второто десетдневие валежите ще спрат и ще преобладава слънчево време. Температурите ще се повишат още и се очаква да бъдат по-високи от обичайните за периода. Към средата на десетдневието вероятността за валежи отново се повишава и през втората му половина, през повечето дни, ще има условия за развитие на купесто-дъждовна облачност, краткотрайни валежи, следобед с гръмотевици. Температурите относително ще се понижат, но ще останат над нормите.

След 21 април се запазва тенденцията за сравнително топло време. По-стабилно и с по-малка вероятност за валежи ще е през първите дни от десетдневието. През втората му половина отново вероятността за по-чести краткотрайни валежи и понижение на температурите се повишава.

Прогнозата е на НИМХ 

Последни
Анкета
За кой ще гласувате на Парламентарните избори на 2 април 2023 г.?

Резултати