Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Здраве

Извънредната епидемична обстановка официално се отменя

  30.03.2022 16:14
Извънредната епидемична обстановка официално се отменя

Кои мерки отпадат и кои остават след края на извънредната епидемична обстановка

Извънредната епидемична обстановка официално се отменя, считано от 1 април. Това обявиха здравните власти на брифинг в сряда.

"В България, след поредицата от разхлабване на мерки, е време да направим следващата крачка към живота, какъвто го познавахме преди март 2020 г. Много държави вече го направиха. От 1 април 2022 г, България вече няма да бъде в извънредната епидемична обстановка. Това означава, че отпадат въведените противоепидемични мерки в страната.", каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

Кои мерки остават в следващите 3 месеца

За срок до три месеца след отмяна на епидемичната обстановка остават в сила да действат следните мерки: възможността на НЗОК да изплаща на изпълнителите на медицински помощи средства за работа при неблагорпиятни условия. Продължаване действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност и степен на увреждане, съответно на експертните решения на Комисията към ВМА за годност за военна служба и служба към доброволния резерв, при които срокът на инвалидност, съответно срокът на годност, е изтекъл по време на извънредното положение или на извънредната епидемична обстановка.

Какви правила ще важат за влизане в страната

Остава граничният здравен контрол. От 1-ви април остава в сила  изискването за предоставяне на документ на граничните пунктове. Ще се изисква един от валидните цифрови сертификати, които действат и към сегашния момент- за ваксинация, преболедуване, изследване или аналогичен документ

Отпадането изискването за трите цвята по зони за държавите и ограничението а недопускането на лица от червени зони.

Структура на работата на лечебните заведения

Нов законопроект предвижда възможността министърът на здравеопазването да въвеждат противопидемични мерки, извън обявена притивоепидемична обстановка. Те няма да бъдат същите, както досега. Няма да са свързани с възможността за ограничаване предвижването на територията на страната, налагането на карантини, локдауни или спирането на обекти. Не може да се включва забрана за влизането в страната на граждани на други държави.

Законът предвижда запазването на структурата на лечебните заведениял така наречените COVID отделения. Запазва се и възможността за поддържане на готовността извън отделенията болниците да се преструктурират за лечение на пациент с коронавирус.

Евентуално връщане на мерки ще се основава само на епидемиологични критерии, стана ясно още от думите на министър Сербезова. След отпадане на мерките, ще продължи мониторинг в продължение на месец, за да се види въздействието на тази промяна, каза още тя.

Заплащането за поставена доза ваксина към личните лекари не отпада, тъй като не е свързано с извънредна епидемична обстановка.Тази дейност остава и ще бъде изплащана както досега.

Осигуряването на лекарства за лечебните заведения

Има достатъчно от необходимите медикаменти, увериха властите. Плащането на тези лекарства от държавата не е обвързано с епидемичната обстановка, но е обвързано с евентуално обявяване на край на пандемината обстановка в СЗО. Ако това се случи за нашата страна няма да има възможност за осигуряването на лекарствените продукти по този ред.

Личните лекари няма да могат да издават направление за ПСР тест след първи април, стана ясно още по време на пресконференцията.

 

Последни
Анкета
За кой ще гласувате на Парламентарните избори на 2 април 2023 г.?

Резултати