Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Краезнание

85 години от рождението на Бойчо Младенов

  30.03.2022 00:04
85 години от рождението на Бойчо Младенов

Между есперанто и космоса

В Държавен архив – Враца се съхраняват лични архиви, дарени от изявени личности, свързани с Враца и Врачанския край. Такова утвърдено име - като общественик, есперантист и член на Българското астронавтическо дружество – е Бойчо Младенов.

Бойчо Любомиров Младенов е роден на 30 март 1937 год. в с. Бели мел, Михайловградски окръг. До 7-ми клас учи в родното си село. През 1956 год. завършва реномирания механотехникум „Н. Й. Вапцаров“ във Враца, където за кратко време (10.06.1958 – 31.12.1959 год.) е и учител. През 1962 год. се дипломира в Института за учители - специалисти в София.

Впоследствие учителства в Трета врачанска гимназия, Втора гимназия „Козма Тричков“, а от есента на 1968 год. – в Политехническа гимназия „Хр. Ботев“. Преподава предметите „Механика“, „Автомобил“, „Машинно чертане“, „Стругарство“, „Шлосерство“ и … „Есперанто“.

С международния език „есперанто“ невръстният Бойчо се запознава още в трети клас: „Веднъж, през зимната ваканция, когато се ровех в сандъка на дядо си Бойно, който е бил фелдшер във френския град Лион, намерих учебник по есперанто. За две седмици го прочетох два пъти и без чужда помощ се заразих така, че това мое духовно заболяване ще нося до края на живота си.” През 1953 год. самостоятелно изучава езика, а на 4 октомври 1962 год. основава първото в България ученическо есперантско дружество „Верда Ракето“ (на български език се превежда като „Зелена Ракета“). През същата година Бойчо Младенов - отново за първи път в страната – въвежда „Есперанто“ като факултативен учебен предмет.

От 1962 год. Бойчо Младенов е член на Световната есперантска организация. През 1963 год. благодарение на изключителните му организационни качества  Враца става домакин на Световен младежки есперантски конгрес при участието на 640 делегати от 25 страни на пет континента.

За образцова есперантска дейност през 1970 год. Бойчо Младенов е отличен със златна значка на Българския есперантски съюз, а през 1978 год.  е удостоен със званието „заслужил лектор“ по есперанто. Подготвил е над 500 млади есперантисти, участвали в наши и международни семинари и конференции. На 29 май 1982 год. в салона на читалище „Развитие“ във Враца в присъствието на около 400 есперантисти от страната и чужбина тържествено е честван 20-годишния юбилей на „Verda Raketo“. В повече от 70 страни са познати рекламните материали с емблемата на "Верда Ракето" с надпис "Есперанто - за мир и дружба". Дружеството притежава уникални летописна книга, знаме и красиво оформени албуми. През 1982 год. “Heroldo de Esperanto” – най-разпространеното есперантско издание – определя, че „Verda Raketo“ притежава най-богатата в света есперантска реклама. Според същото списание основателят на дружеството  е „човек с разностранни интереси и с най-богатата кореспонденция в света“. Неговите писма, получили най-висока оценка за естетическо оформление на световния есперантски конгрес в Антверпен през 1982 год., достигат до 68 държави в света. В богата си практика е написал над 50 000 писма.

През 1981 г. Бойчо Младенов става инициатор за провеждането на международен конкурс - рецитал на Ботева и революционна поезия на есперанто във Враца. В своята есперантска дейност  е участвал в над 30 световни и международни есперантски конгреси и конференции, семинари, фестивали и срещи.  На 30 март 1982 год. е награден с юбилеен медал „1300 години България“, а на 24 май 1982 год. е удостоен с орден „Кирил и Методий“ – втора степен. Името му става символ на езика „есперанто“ във Враца. Популярността на „даскал Бойчо“ както във Враца, така и далеч извън нея прави от него приживе емблематична личност. Енергичен, пламенен радетел на международния език за мир и дружба; инициативен, информиран по много въпроси на науката и културата – такъв го познават българските му колеги и есперантистите от чужбина. Това се дължи както на огромната му по обем кореспонденция с есперантисти от цял свят, така и на учителската професия, която му позволява да популяризира изучаването на „есперанто“ всред максимално широки кръгове във Враца. Цели поколения врачани познават „даскал Бойчо“ и са чували в различна степен за „есперанто“.

«Верда Ракето» - зелена ракета, символ на надеждата – става символ и на огромния интерес на Бойчо Младенов към космоса и астронавтиката, зародил се в него също от детски години. Така „даскал Бойчо“ свързва по уникален и немислим начин космоса и езика есперанто. « Придобих самостоятелно много знания, а на 8-ми декември 1957 год. в големия салон на ЦДНА в София основахме Българското астронавтическо дружество. В списъка на учредителите съм под № 19 и засега съм единственият жив основател. По настояване на завърщилия Сорбоната проф. Никола Бонев взех участие в 13-ия световен конгрес по астронавтика през 1962 г., проведен в курортния комплекс „Златни пясъци”. Още при откриването се запознах с водещия германската група от 50 изтъкнати учени в създаването на ракетите проф. д-р по астрономия и геодезия Фолрат Хапах, личен приятел на Константин Циолковски и Сергей Корольов, на американския учен Роберт Годарт и на своя сънародник Вернер фон Браун /създателя на най-мощната ракета „Сатурн – V”, способна да понесе 50 тона по орбита на Луната/. Цяла седмица с вече моя приятел Фолрат Хапах общувахме на есперанто и, възхитен от моите познания, ме покани да участвам в Международния конкурс „Човек и космос”, който се проведе през 1973 година в Ротердам, Холандия» разказва Бойчо Младенов  пред журналисти.

Журито на конкурса, състоящо се от изявени есперантисти: проф. Хенк Шиперс, владеещ 6 езика и автор на Есперантския курс по телевизията на Бенелюкс, проф. Ищван Сердахели от Университета на Будапеща, японката Кимие Озава - създателка на апарата „Сорбан”, полиглота /владеещ 8 работни езика/ Йерахмиел Гилади от Израел, директора на есперантската емисия в „Гласът на Америка” Уйлям Солцбахер, определя българина Бойчо Младенов за «най-добрия есперантист на Земята, притежаващ изключителни знания в областта на Космоса». През 1973 год. той е определен  за официален представител на България по въпросите на астронавтиката към Световния есперантски съюз.

По-късно, през 1981 год., пак в Ротердам, врачанският учител е обявен за международен лектор по астронавтика. Зареждат се най-различни срещи с аудитории, възприемащи с нескрит интерес поднесената с подробности точна информация за космонавти, ракети и космически изследвания. През 1982 год. Бойчо Младенов е награден с юбилейния медал „25 години Българско астронавтическо дружество“ за заслугите му в популяризирането на космическите постижения у нас и в чужбина. Дружбата с първия български космонавт Георги Иванов пък намира израз в редица изяви за Космоса. Бойчо Младенов участва активно в кампанията за 50-годишния юбилей от полета на първия космонавт Юрий Гагарин.

През 2008 год. за своите  огромни заслуги Бойчо Младенов става носител на „Наградата на Враца”. Неговото постижение остава уникално и неповторимо, защото изисква в най-висока степен на владеене на две сложни материи – космоса и езика „есперанто“.

През м. декември 2013 год. Държавен архив – Враца организира фотодокументална изложба, посветена на 50-годишния юбилей на „Верда ракето”  - първото младежко есперантско дружество в България. Изложбата е съвместна с Есперантско дружество „Успех ” - Враца и Българския есперантски съюз. В изложбата са използвани снимки от архива  на един от най-известните по света български есперантисти – Бойчо Младенов. 

По архивни документи от личен фонд 1085 „Младенов, Бойчо Любомиров“, съхраняван в отдел   „Държавен архив” – Враца.

 

Красимир БОЧЕВ,

главен експерт в „Държавен архив“ - Враца

 

 

 

Последни
Анкета
За кой ще гласувате на Парламентарните избори на 2 април 2023 г.?

Резултати