Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Култура

Регионална библиотека стартира Маратон на четенето 2022

  29.03.2022 15:36
Регионална библиотека  стартира Маратон на четенето 2022

Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца стартира Маратон на четенето 2022

Завръща се поредното издание на „Нощ в библиотеката“

За седемнадесета поредна година Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца се включва в националната кампания Маратон на четенето в периода от 2 април – Международен ден на детската книга  до 23 април – Световен ден на книгата и авторското право. Инициативата се организира от Българска библиотечно-информационна асоциация и е в партньорство с Асоциация „Българска книга“.

Официалният старт на кампанията ще бъде на 2 април от 11:30 ч. с приказна работилница за най-малките приятели на библиотеката „Къде се крият приказните герои?”. Децата ще се забавляват в света на приказките. Тяхната задача ще бъде да разпознаят сенките на любимите приказни герои, след което да ги оцветят и да разкажат нещо за тях.

На 6 април от 11:00 часа в Детски отдел на библиотеката ще гостува създателката на Агата - Александра Георгиева. „Агата“ е поредица от 12 истории за първата година в училище, в които главната героиня и приятелите ѝ учат не само за училището, но и за живота. 

Акцент в програмата тази година е организирането на флашмоб „Остави всичко и чети“. Инициативата ще се проведе на 12 април от 12:00 часа на три места във Враца и е предназначена за деца от III до VI клас.

Денят води началото си от книгата “Рамона Куимби на 8 г.”, написана в далечната 1955 г. от американската писателка Бевърли Клиъри. В книгата се разказва за учителката на Рамона, която отделя всеки ден по малко време, в което децата могат да четат в тишина онова, което им харесва. Целта е да се насърчи четенето за удоволствие – без изисквания към избора на книги, без необходимост от обратна връзка.

Библиотечните специалисти разработиха и няколко интерактивни игри за най-малките читатели:

Седмица с приключенията на Лили Чудото. Основна цел на играта е да запознае децата с поредицата на Книстер и с всички лудории на Лили. Играта ще е предназначена за ученици от I до IV клас.

Играта „Открий героите” е посветена на 120-годишнината от рождението на най-сладкодумния разказвач на приказки в нашата литература - Ангел Каралийчев. Целта е учениците да се докоснат до повече произведения на автора и да се запознаят с неговите интересни и палави герои. Играта е предназначена за ученици от I до IV клас и ще се проведе във филиал „Дъбника“.

Финалната инициатива в Маратон на четенето е провеждането на поредната „Нощ в библиотеката” на 20 април от 18:00 ч. Гост ще бъде популярната българска авторка Мария Лалева, за да представи последния си роман „Пасиансът на архангелите”. Вечерта ще бъдат организирани и различни игри свързани с книгите и четенето. По традиция „Нощ в библиотеката“ ще завърши с прожекция на нов игрален филм.

Всички посетители до 18-годишна възраст ще получат едногодишен абонамент за всички отдели и ресурси на библиотеката.

Очакваме Ви!

Нека създадем заедно един незабравим априлски маратон – празник на книгите и четящите хора!

 

 

 

 

Последни
Анкета
За кой ще гласувате на Парламентарните избори на 2 април 2023 г.?

Резултати