Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

Заседание на Общински съвет – Видин

  28.03.2022 16:36
Заседание на Общински съвет – Видин

Община Видин при необходимост ще настанява бежанци от конфликта в Украйна в общински имоти и сгради

Решението за това бе взето на проведеното днес заседание на Общинския съвет. Единодушно общинските съветници одобриха също така да бъдат осигурени финансови средства в размер до 50 000 лв. за покриване на разходите по подпомагането на хората, потърсили убежище във Видин. Разяснения по предложението направи заместник-кметът Борислава Борисова. Тя обясни, че сумата от 40 лв., която държавата отпуска, е единствено за настаняване и изхранване на бежанците от конфликта в Украйна. И подчерта, че гласуваните от общинските съветници средства ще бъдат разходвани при нужда за обезпечаване на потребности от първа необходимост, медикаменти и медицинска помощ и за осигуряване на други необходими пособия за бита.

Зам.-кметът посочи още в кои общински сгради би могло да бъдат настанени граждани със статут на бежанци и получили временна закрила – стаи на Гребната база, в Центъра за подкрепа на личностното развитие (градското общежитие), Средно училище „Христо Ботев“, Спортна зала „Фестивална“ (в случай на по-голяма бежанска вълна), както и в свободните общински жилища и във всички общински сгради, които предлагат подходящи условия. „Останалите сгради ще се използват при необходимост – в случай, че се изчерпа капацитетът на общежитието. В момента в него са отстранени повредите по ВиК инсталацията и със средства на Общината стаите се привеждат в по-добър вид“, обясни Борисова.

В рамките на дневния ред беше разгледано и предложение относно утвърждаване размера на трудовите възнаграждения на кмета на Общината и кметовете на кметства в Община Видин. В тази връзка секретарят на Общината Валери Димитров отбеляза, че заплатите на кмета на общината, кметовете на кметства и кметските наместници са държавно делегирана дейност. „По никакъв начин с предлаганото увеличение от 20% не се ощетява бюджетът на общинската администрация, тъй като това са пари, отпуснати от държавата, те не могат да се харчат за друго“, заяви Димитров. При последвалото гласуване мнозинството от общинските съветници подкрепиха предложението.

Първата точка в дневния ред на заседанието, след питанията към кмета, беше обсъждането на годишната програма за управление и разпореждане с имоти-общинска собственост за 2022 г. Тя не беше приета, тъй като не получи подкрепата на достатъчен брой общински съветници. Това беше и един от въпросите, които кметът на Общината д-р Цветан Ценков коментира пред представители на медиите. Той припомни, че програмата е неразделна част от общинския бюджет за 2022 година, тъй като приходите от общинските имоти влизат в разчета и планирането на капиталовите разходи, които се предвиждат за финансиране със собствени приходи. „Това означава, че има риск в тази тежка година много от заложените капиталови дейности в селата и в град Видин да не бъдат осъществени. Надявам се на следващата сесия програмата да бъде гласувана“, каза д-р Ценков.

Той призова също така да не се спекулира с темата за бежанците, за да не се нагнетява още повече напрежение в нашето общество. „Случващото се в момента в Украйна е събитие в човешката история, което е без аналог през последните десетилетия. От самото начало на конфликта поддържам връзка с Антон Киссе, който е председател на Асоциацията на българите в Украйна. Първите два автобуса с бежанци дойдоха, тъй като Общината беше поела ангажимент да ги приемем и да направим каквото е във възможностите ни за тези хора – и това още преди държавата да създаде необходимата организация“, отбеляза д-р Ценков. „За последните 40 години България е загубила над 3 млн. души население – статистиката е катастрофална и като кмет се надявам нашето общество, държавата и правителството ни да осъзнаят необходимостта България да прибере нашите събратя от конфликта в Украйна – разбира се, тези, които биха желали да останат тук“, допълни д-р Ценков.

На днешното заседание на ОбС – Видин бяха разгледани общо 20 точки. Те включват одобряване на проекти за изменение на Общия устройствен план на град Видин, провеждане на търгове за отдаване под наем и продажба на имоти-общинска собственост, утвърждаване на годишен план за паша и др. Приети бяха три общински програми със срок на действие до 2028 г. – за опазване на околната среда, за управление на отпадъците и за овладяване на популацията на безстопанствените кучета.

28.03.2022

Последни
Анкета
Ще успеят ли партиите да сформират редовно правителство?

Резултати