Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Политика

Това правителство не изпълнява основното обещание, което даде

  27.03.2022 22:37
Това правителство не изпълнява основното обещание, което даде

Мая Манолова: Черните каси на ГЕРБ в държавните дружества са запазени и вероятно работят в друга посока

Изправи се.БГ ще се учреди като партия на 1 май

Това правителство не изпълнява основното обещание, което даде на българските граждани, да разгради модела. Нещо повече – предоставянето на 1.1 млрд. лв. на малко държавно дружество в министерство на земеделието, което да купи зърно и маслодаен слънчоглед на Софийската стокова борса, е възпроизвеждане на модела на ГЕРБ. Бяхме срещу черните каси на ГЕРБ, сега те са запазени и вероятно работят в друга посока.

Това заяви председателят на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова в „На фокус с Лора Крумова“ по НоваТВ. По думите ѝ сега основната кауза да бъде демонтиран моделът на Борисов не се случва в рамките на първите 100 дни на това управление. Този модел се запазва и се надгражда. Обещанията да бъдат закрити ДКК, Монтажи, Автомагистрали, нищо от това не се случва. Партийните кадри на ГЕРБ в ДКК сега са заменени от партийни кадри на Нинова. Бяха разплатени 60 млн. лв. в Автомагистрали по нищожни договори, а ВиК холдингът още разпределя 1 млрд. лв.

Лидерът на Изправи се.БГ коментира, че до момента институциите на работят по десетките сигнали, изпратени от комисията по ревизия за управлението на Борисов: Булгартрансгаз, Топлофикация, далаверите в горите, Автомагистрали, боклука… Според нея единствената институция, предприела мерки е МВР, които по някои от случаите са направени разследвания и са изпратени към прокуратурата, но липсва реакция оттам насетне.

Мая Манолова определи настоящите действията на МВР с ареста на Борисов като хвърлен камък в блатото и има размърдване на институциите. Ефектът е в това, че прокуратурата най-накрая образува досъдебно производство, ще разпита тези дни Борисов, ще направи видеовръзка и разпит онлайн на Божков и вероятно целта на МВР беше тази.

„Много се надявам това да е била целта на МВР, а не външните ефекти от едни 24-часови арести – най-накрая прокуратурата да започне да работи.“ – коментира г-жа Манолова.

„Изправи се.БГ ще се учреди като партия на 1 май“ – съобщи лидерът на гражданската платформа и коментира, че Изправи се.БГ е част от голям социален проект, за който борбата с бедност, неравенствата, битка с корупцията, съдебната реформа са основни приоритети.

На въпрос за сътрудничество с евентуална формация на Стефан Янев г-жа Манолова заяви, че е нормално да си сътрудничи с формации, които също приемат тези приоритети. Но под сътрудничество никой не е разбирал общ политически проект.

Мая Манолова също така направи разлика между социалната платформа, която се структурира през последните месеци и партията, която ще регистрират от Изправи се.БГ и призова:

„Всички, които смятат, че социалната подкрепа е изключително важна и всички, които смятат, че правителството се проваля в социалната сфера имат място в новата платформа.“

На въпрос за позицията на гражданската платформа относно войната в Украйна, тя заяви:

„Категорично осъждаме агресията в Украйна. Няма справедлива война. Няма оправдание, нито политически, нито икономически цели могат да бъдат оправдани с убиването на хора.“

Едновременно с това Мая Манолова изрази позиция срещу предоставянето на оръжия и военна помощ, защото всички средства, които биха ожесточили и разширили тази война не трябва да бъдат прилагани. По думите ѝ е крайно време антивоенните движения да заявят позицията си силно: независимо дали става дума за олигарсите около Путин или за нечий промишлен военен комплекс.

Лидерът на Изправи се.БГ изрази респект, уважение и благодарност към доброволците, които поемат тежестта за приемане на бежанци у нас при липсата на действия от страна на кабинета и припомни, че от гражданската платформа са се задействали за оказване на помощ на бежанци още от първите дни на войната.

 

 

 

Последни
Анкета
За кой ще гласувате на Парламентарните избори на 2 април 2023 г.?

Резултати