Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Враца

Напредва изграждането на покрития пазар в гр. Мездра

  25.03.2022 17:05
Напредва изграждането на покрития пазар в гр. Мездра

Напредва изпълнението на строително-монтажните работи по проект „Изграждане на покрит пазар и благоустрояване на околното пространство в УПИ І, кв. 85 по ПУП-ПРЗ на гр. Мездра“. Той се реализира от Община Мездра с финансовата подкрепа на „Фонд ФЛАГ” ЕАД чрез „Българска инвестиционна и координационна платформа за градско развитие“.

Проектът предвижда изграждане на покрит пазар с две основни части с дължина по 36 метра, застъпващи се в три оси; оформяне на търговски пасажи за посетителите-купувачи и разполагане на общо 48 търговски маси - по 24 в двете основни покрити части на пазара; обособяване на място за социални контакти и събития - сцена за публични прояви и малка водна площ (фонтан); обособяване на зона за отдих и игри (детска площадка); подмяна на настилки; ново решение за осветлението на пазара и паркинга; осигуряване на ново решение за водоснабдяване и фонтан, както и канализация за обекта. Цялата застроена (покрита) площ на пазара е 820 кв. м.

Техническият инвестиционен проект представя цялостно решение на прилежащата територия, която попада в неговия обхват, с оглед формирането на екологически и естетически издържана градска среда. Стремежът е постигане на устойчива, приятна, безопасна и достъпна архитектурна среда, която да е удобна за всички възрастови групи от населението.

Обособяването на съвременна детска зона, възможностите за организиране на повече културни мероприятия и на събития на открито, осигуряването на достъпност на средата, полагането на нов ред в използването на рекламата и подобряването на качеството на средата ще доведе до увеличаване на посещаемостта в гр. Мездра.

Покритият пазар е ситуиран по една мислена пешеходна линия, която свързва жилищните квартали северно от ул. „Александър Стамболийски“ с моста над река Моравишка и жилищните квартали южно от нея. Тази мислена пешеходна линия е търсена като ос на търговските проходни пасажи в двете части на покрития пазар.

В непосредствена близост, северозападно от пазара, ще бъде изграден открит паркинг с 20 паркоместа, 3 от които за автомобили на хора с увреждания. Предвидени са скосявания на пътните бордюри и на тротоарната настилка към паркинга и в противоположната страна, с цел достъпност на пешеходната среда за хора с двигателни увреждания. Към покритата зона на пазара ще бъдат изградени и подходи за хора с увреждания.

Изпълнител на обекта е ДЗЗД „Маркет Конструкт Мездра“, с партньори в обединението „Артстрой“ ООД - Смолян и „Регал Билд“ ЕООД  - София, което спечели обществената поръчка, обявена от Община Мездра. Строителният надзор се осъществява от „Ведипема“ ЕООД - Плевен.

Проектът е на обща стойност приблизително 1 720 000 лв.,  а срокът за изпълнение на строително-монтажните работи - 360 календарни дни, т. е. до началото на месец юли 2022 г.

Последни
Анкета
За кой ще гласувате на Парламентарните избори на 2 април 2023 г.?

Резултати