Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Култура

Започна обсъждането на програмата за Ботеви дни 2022

  22.03.2022 17:58
Започна обсъждането на програмата за Ботеви дни 2022

На първото заседание на Ботевския организационен комитет бе обсъдена програмата за предстоящите чествания, посветени на 146-та годишнина от подвига на поета-революционер и неговата чета.

Кметът Калин Каменов заяви, че за Ботеви дни са предвидени както традиционни събития, така и нови инициативи и прояви. „С подкрепата на всички членове на Ботевския комитет и с активното участие на нашите съграждани, ще отбележим по подобаващ начин годишнината от подвига на Христо Ботев и неговата чета. Основната цел на събитията, включени в програмата, е да съхраним българския дух и да предадем заветите на предците ни на подрастващите. Бюджетът на Ботевите дни през настоящата година е в размер на 110 000 лева, които са осигурени изцяло от Община Враца. Отново със собствени средства ще бъде изпълнен и основният ремонт на паметника на централния площад“ – каза кметът Каменов и допълни, че местната администрация търси подкрепата на бизнеса за провеждането на триизмерно лазерно шоу в града.

В рамките на заседанието, председателят на Общинския съвет д-р Владимир Христов предложи организирането на лекции в училищата от града, с участие на водещи преподаватели по право.

Заместник областният управител Красимир Колев коментира, че Областната администрация е започнала организацията на Националния туристически поход.

Общественикът Васко Врачовски направи предложения, свързани с културната програма и провеждането на тематични събития.

Диригентът на Врачанската Симфониета – Христо Павлов изрази готовност за организирането на тържествения концерт на 1 юни.

Директорът на СУ „Христо Ботев“ представи програмата, посветена на отбелязването на годишнините на врачанската гимназия, а Георги Ганецовски потвърди провеждането на мобилна изложба за поета и революционер в историческия музей.

В проекта на програма за Ботеви дни 2022 година отново са предвидени вечерни концерти, с участието на изпълнители от страната, ученически изложби, литературни и художествени конкурси, рецитали и четения. За поредна година ще се проведе възпоменателното тържество на връх Милин камък, както и инициативата „Със стихове и песни по Ботевата алея“.

От регионалната библиотека „Христо Ботев“ планират организирането на интерактивна игра за младежи „Ботев оставя следи и днес“, чиято основна цел е посещаването на места, свързани с историята на четата на поета и революционер.

В програмата на честванията са включени Тържествената сесия на Общинския съвет, митинг-заря в памет на загиналите за свободата на България, както и всенародното поклонение на връх Околчица.

Следващото заседание на Ботевския организационен комитет ще се състои през месец април. Пълната програма на честванията ще бъде публикувана след нейното утвърждаване както на страницата на Община Враца в социалната мрежа, така и на сайта на Ботеви дни.

 

Последни
Анкета
За кой ще гласувате на Парламентарните избори на 2 април 2023 г.?

Резултати