Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Враца

Бежанци от Украйна получиха подслон в община Мездра

  22.03.2022 15:18
Бежанци от Украйна получиха подслон в община Мездра

Първите бежанци от войната в Украйна получиха подслон в община Мездра

38 бежанци от Република Украйна са потърсили до момента временна закрила на територията на община Мездра. 8 от тях са настанени в село Моравица, а останалите - в гр. Мездра.

Първоначално в с. Моравица са получили подслон 5 жени и 6 деца, впоследствие едно от семействата се е преместило в гр. Мездра. Безвъзмездно своите домове за украински граждани, избягали от своята родина заради войната, отвориха Васил и Стоянка Генови, Славейко и Петьо Ценови, Росен и Теменужка Ценови.

Бежанците, настанени в Моравица, са от Кривой рог, Днепропетровска област, като жените са учителки в местна гимназия. Главен инициатор за тяхното пристигане у нас е Вита Дончева - украинка, която живее и работи в гр. Мездра.  

„Беше ни много трудно да започнем отново работа, но благодарение на интернет можем да продължим да преподаваме на нашите ученици, независимо, че ние сме в България, а те са пръснати из почти цяла Европа, сподели една от жените, която е учител по история. Обучаваме ги онлайн и въпреки военния конфликт, нямаме нито едно отсъстващо дете“.

 „Още сме в шок от случилото се, но започваме бавно да се съвземаме. България е братска страна, със сходна култура и ние искаме да се включим пълноценно в обществения живот на селото и града“, допълни нейна сънародничка.

В знак на гостоприемство заместник-кметът Нели Минева подари от името на Община Мездра на потърсилите убежище семейства икони на Св. Богородица с Младенеца. Тя изрази надежда, че военният конфликт ще приключи скоро и хората в Украйна ще могат отново да видят „чисто небе“ над главите си.

„Ако имате нужда от каквото и да е било, не се колебайте да се свържете директно с мен или с кмета на село Моравица, за да можем своевременно да ви осигурим всичко необходимо“, заяви Минева.

Със съдействието на Районно управление „Полиция“ бежанците вече са получили адресни карти, за да могат да се придвижват безпроблемно на територията на Република България.

Украинските семейства изразиха готовност да заплащат всички битови сметки по време на престоя си у нас, както и да отделят средства за наем на обитаваните от тях жилища.

Последни
Анкета
За кой ще гласувате на Парламентарните избори на 2 април 2023 г.?

Резултати