Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

Опит за контрабанда през ГКПП Дунав мост Видин - Калафат

  22.03.2022 15:11
Опит за контрабанда  през ГКПП Дунав мост Видин - Калафат

Води се разследване за опит за контрабанда на голямо количество изделия от жълт и бял метал през ГКПП Дунав мост Видин - Калафат

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 242, ал. 1, б. „д“, вр. чл. 18 от НК.

Около 6,30 ч. на 19.03.2022 г., в района на ГКПП Дунав мост Видин – Калафат, е била извършена проверка на лек автомобил с холандска регистрация, пътуващ от Турция за Холандия.

При първоначално извършения оглед митническите служители от отдел „Борба с наркотрафика“ – Лом в ТД Митница Русе са открили специално изграден тайник в пода на превозното средство. Водачът му – турският гражданин Т.Х., е съдействал на инспекторите, като е отворил достъпа до тайника чрез специално електронно устройство - рид контакт в таблото на автомобила. Чрез него са били отключени два механизма, освободили предната седалка и капак с ключалка, монтиран в пода на колата.

В отворения тайник митническите служители са открили малки пакети и кутии с изделия от жълт и бял метал, с общо тегло от 18 097,37 гр. В него е била намерена и фактура за закупени в Турция златни бижута на стойност над 700 000 евро.

С постановление на наблюдаващия прокурор Т.Х. е привлечен в качеството на обвиняем за опит за контрабанда на стоки и предмети за търговски цели в големи количества без знанието и разрешението на митниците. Понастоящем той е задържан за срок до 72 часа.

Разследването продължава. Предстои разглеждането от съда на искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

           

Последни
Анкета
За кой ще гласувате на Парламентарните избори на 2 април 2023 г.?

Резултати