Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

В памет на унгарския революционер Лайош Кошут

  21.03.2022 18:13
В памет на унгарския революционер Лайош Кошут

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова положиха венец пред паметната плоча на Лайош Кошут в града. За да почетат паметта на националния си герой, от Унгарското посолство у нас пристигнаха заместник-ръководителят на мисията Ерик Черновиц и директорът на Унгарския културен институт Сандра Мишкеди. Събитието е по повод отбелязването на 174 години от Унгарската революция и борбата за свобода от 1848-1849 г. и националния празник на Унгария, който се чества на 15 март. По традиция всяка година Видин се включва в инициативите, свързани с тази дата.

„Един велик унгарски революционер е намерил своето спасение в България, и то във Видин. Аз се гордея като видинчанин и като кмет на града, че Видин е дал своя принос в тези толкова важни за Унгария събития“ – заяви д-р Цветан Ценков.

Паметният знак е поставен в двора пред къщата на Александрия Николова, чийто прадядо е приютил за няколко месеца Лайош Кошут през 1849 година. И днес тя поздрави гостите от Унгарското посолство, които донесоха подаръци за стопанката.

Почитта си към паметта на унгарския революционер изразиха също председателят на Общинския съвет Генади Велков, представители на Регионалното управление на образованието, на Видинска света митрополия, на културни институти и др.

След поклонението видинският кмет проведе в кабинета си разговор със заместник-ръководителя на унгарската мисия. Двамата изразиха убеждението си, че изградените дългогодишни приятелски взаимоотношения между Община Видин и Посолството на Унгария ще продължат, като контактите в сферата на културата и туризма се задълбочат.

Унгарската революция дава пример за това как една държава може да се бори за своята независимост и демократично управление. Тя оставя отпечатък не само в историята на Унгария, но и на цяла Европа. Лайош Кошут е сред най-ярките личности от онова време и настоява за въвеждане на конституция, създаване на независимо управление на държавата, установяване на граждански свободи. Той става министър в първото унгарско правителство, а за кратко през 1849 г. е президент.

21.03.2022

Последни
Анкета
За кой ще гласувате на Парламентарните избори на 2 април 2023 г.?

Резултати