Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

Първият подписан договор за подмяна на отоплителни уреди

  14.03.2022 17:22
Първият подписан договор за подмяна на отоплителни уреди

Първият подписан договор за подмяна на отоплителни уреди е със социална институция във Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков днес подписа първите договори с кандидати, одобрени за получаване на екологични отоплителни уреди по проект „Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин“. „След много усилия, няколко съдебни битки и многото спекулации, на които бяхме свидетели през последните месеци, съм изключително радостен, че започва подписването на договори с над 2900 видински семейства“, каза кметът д-р Ценков.

Той подчерта, че този проект дава шанс на множество видински граждани да получат модерни екологични отоплителни устройства, с които да заменят старите уреди на дърва и въглища. Това е и важна стъпка към постигането на един от приоритетите за общинското ръководство – Видин да бъде сред градовете с най-чист въздух, посочи кметът. Д-р Ценков благодари на общинските служители за полаганите огромни усилия. И заяви, че силно мотивираният екип, който е сформиран в Общината, е допринесъл за това Видин да изпреварва други общини, изпълняващи подобни проекти. Кметът изрази надежда, че настоящият проект ще бъде надграден и през следващия програмен период на Европейския съюз, така че борбата за по-чист въздух да продължи и занапред.

Общо над 2900 кандидати бяха одобрени по първата покана за набиране на заявления за подмяна на отоплителни уреди. През изминалите три седмици служители на администрацията се свързаха с всички заявители, за да ги поканят за сключване на договорите. Подписването се осъществява по предварителен график, който е публикуван и на интернет страницата на Общината. Първият подписан договор бе с Людмила Кежова, председател на Регионалното дружество за подкрепа на лица с умствени затруднения (РДПЛУЗ). „Този проект освен екологична, има и социална страна. Добавената стойност на проекта е, че в три от нашите защитени жилища, в които живеят по шест души с умствени затруднения, предстои подмяна на отоплителните уреди. Така на хората, за които се грижим, ще им бъде по-топло, по-уютно и ще се чувстват наистина в семейна среда“, заяви след подписването Любка Александрова, директор на РДПЛУЗ.

Ръководителят на проекта инж. Румен Лилов обясни, че се предвижда подписването на договорите с одобрените по първата покана заявители да приключи до 4 април. След 10 април гражданите ще могат да получат своите екземпляри в Центъра за административно обслужване. Той призова хората да следят интернет сайта на Общината, където своевременно се публикува актуалната информация, свързана с дейностите по проекта.

14.03.2022

Последни
Анкета
Какви мерки взимате за да се предпазите от грипа и вирусите?

Резултати