Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Европа

ЕС отпуска 300 милиона евро макрофинансова помощ за Украйна

  11.03.2022 17:33
ЕС отпуска 300 милиона евро макрофинансова помощ за Украйна

ЕС отпуска 300 милиона евро под формата на спешна макрофинансова помощ за Украйна

Европейската комисия отпусна на 11-ти март 300 милиона евро под формата на спешна макрофинансова помощ (МФП) за Украйна. Отпускането на средства беше ускорено, за да се подпомогне укрепването на макроикономическата стабилност на Украйна в контекста на непровокираното и необосновано нахлуване от страна на Русия.

Това е първоначалната част от първия транш в размер на 600 милиона евро по линия на новия пакет за извънредна макрофинансова помощ за Украйна в размер на 1,2 милиарда евро. Очаква се следващата седмица да се извършат допълнителни плащания в размер на 300 милиона евро. Помощта представлява конкретна демонстрация на безрезервната подкрепа на ЕС за Украйна.

Плащането се извършва след бързото приемане на предложението на Комисията от Съвета и Европейския парламент за предоставяне на спешна макрофинансова помощ на Украйна. Останалите средства (600 милиона евро) ще бъдат изплатени по-късно през годината в съответствие с Меморандума за разбирателство, подписан от ЕС и Украйна.

Успоредно с изпълнението на програмата за спешна МФП Комисията подготвя допълнителна програма за МФП за по-нататъшна подкрепа на Украйна в дългосрочен план, както обяви председателят Фон дер Лайен в края на януари.

Същевременно Комисията работи на всички фронтове за оказване на подкрепа на Украйна. Това включва както хуманитарна помощ, така и помощ в областта на гражданската защита. На 1 март председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен обяви най-малко 500 милиона евро допълнително финансиране от ЕС за действия в отговор на хуманитарните последици от кризата.

 

Последни
Анкета
За кой ще гласувате на Парламентарните избори на 2 април 2023 г.?

Резултати