Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

Община Видин продължава да подпомага украинските бежанци

  10.03.2022 17:56
Община Видин продължава да подпомага украинските бежанци

Община Видин шест дни се погрижи за изхранването на бежанците, които са настанени в два хотела в нашия град. Днес заместник-кметът Борислава Борисова посети украинските граждани. Заедно с нея бяха директорът на Общинското предприятие „Социални дейности“ Лиляна Косовска и служители от предприятието, както и председателят на Общинския съвет по наркотичните вещества Лора Стоянова и психологът Веселка Димитрова и Евгени Цветков, медицински специалист от звено „Детско и училищно здравеопазване“. Те се срещнаха с украинските граждани, за да разберат от какво още се нуждаят, както и да им занесат домашни принадлежности. Намерилите убежище във Видин украинци получиха още медицински консумативи и лекарства. Общината съдейства и за осигуряване на навременни медицински грижи за бежанците. Във връзка с това в медицински центрове във Видин вече се извършават прегледи от лекари-специалисти.

Заместник-кметът информира бежанците, че е създадена организация за предоставяне на психологични консултации на тези от тях, които се нуждаят от подобна подкрепа. Обсъдено беше и какви стъпки е необходимо да предприемат украинските граждани, ако желаят децата им да посещават видински училища и детски градини. За украинските деца Общината е подготвила и различни културни развлечения, като днес те ще имат възможност да гледат представлението на Държавен куклен театър-Видин „Трите прасенца“.

Борислава Борисова се срещна и с момче от Одеса по повод неговия 14-и рожден ден. Детето, което е във Видин заедно с майка си, леля си и 5-годишната си сестричка, получи подаръци от Общината.

От своя страна украинските граждани изказаха своята голяма благодарност към общинското ръководство, че в този тежък за тях момент получават подслон, храна и най-вече морална подкрепа.

10.03.2022

Последни
Анкета
За кой ще гласувате на Парламентарните избори на 2 април 2023 г.?

Резултати