Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Любопитно

Кой е изобретил пицата и как?

  09.03.2022 13:44
Кой е изобретил пицата и как?

Пицата не само е една от най-популярните храни в света, но има и завладяваща история

Въпреки че повечето хора посочват Италия, когато мислят за първата по рода си пица, историците са съгласни, че ястието има още по-дълга история - при условие че дефинирате пицата широко. Помислете например за плоските хлябове.

Древните гърци, римляни и египтяни са ги яли, гарнирани с различни масла и билки. Още през шести век пр. н. е. персийците пекат плоски хлябове, покрити със сирене и фурми, гарнитури за пица, които биха били у дома си в модерна занаятчийска пица. Но пицата, каквато я познаваме днес, започва като вид плосък хляб, който бил популярен в бедните райони на Неапол, Итал

Кога първоначално е изобретена пицата? Историците не са посочили точна дата за създаването на пицата, но са успели да стеснят прозореца доста.Книга от 1799 г. още повече стеснява рождения ден на пицата: тя описва пицата като тесто с доматен сос и сирене, така че знаем, че е изобретена поне от тогава.

Кой измисли пица Маргарита? Подобно на много от най-великите истории за произход, създаването на тази пица е малко мътно. Една версия на историята твърди, че любимото ви ястие в петък вечер е създадено, когато бъдещият крал и кралица на Италия посетили Неапол през 1889 г. В опит да бъде нещо като „кралица на хората", бъдещият монарх настоял за яденето, както правели обикновените хора. А това означавало пица: храната на бедните.

Маргарита Савойска извикала изтъкнатия производител на пица в Неапол Рафаел Еспозито и опитала няколко от неговите рецепти. Една отгоре с чесън. Още една осеяна с аншоа. И още една покрита с доматен сос и поръсена с моцарела и босилек.

Последната пица (която удобно имала цветовете на италианското знаме) била нейната любима, така че Еспозито я нарекла „пица маргарита" на името на бъдещата си кралица. Разбира се, някои от тези подробности не могат да бъдат потвърдени, а други версии твърдят, че Маргарита вече е била кралицата и е опитала пица, защото й е омръзнало френската кухня в двора. Предишната история наистина изглежда твърде добра, за да е истина, но заведението (известно днес като Pizzeria Brandi) все още има табела, която го казва като родното място на пица Маргарита.

 

Последни
Анкета
За кой ще гласувате на Парламентарните избори на 2 април 2023 г.?

Резултати