Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

Над 50 украински бежанци настаниха във Видин

  05.03.2022 16:58
Над 50 украински бежанци настаниха във Видин

Община Видин съдейства за настаняването на украински бежанци

Два автобуса с бежанци от Украйна пристигнаха днес сутринта във Видин. Те бяха посрещнати от кмета на Видин д-р Цветан Ценков и общинското ръководство, както и от служители на Общината. Към момента над 50 граждани на Украйна са настанени в два видински хотела. Община Видин е поела ангажимент за осигуряване на храна за украинските бежанци, както и за обезпечаване на всичко необходимо за престоя им.

Със съдействието на МБАЛ „Света Петка“, както и на регионалната структура на Българския червен кръст се подсигуряват нужните им медицински грижи. Проведени са разговори и с Областната дирекция на МВР – Видин, от където предприемат действия за обезпечаване на сигурността в района на хотелите, с оглед гарантирането на спокойното пребиваване на украинските бежанци в град Видин.

Предприемат се стъпки за осигуряване на възможност децата на настанените във Видин бежанци при желание да посещават детски градини и училища, както и за набавяне на необходимите учебни пособия. В следващите дни ще бъде свикано извънредно заседание на Общинския съвет, на което съветниците да гласуват финансови средства за обезпечаване престоя на бежанците. Предстои също така Общината да обяви сметка за набиране на дарения в помощ на украинските граждани.

Община Видин поддържа непрекъснат контакт с Антон Киссе, председател на Асоциацията на българите в Украйна, както и с българските власти, с цел координация на усилията на всички институции, ангажирани с бежанската ситуация.

5.03.2022

 

Последни
Анкета
Какви мерки взимате за да се предпазите от грипа и вирусите?

Резултати