Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Политика

Формират щаб в помощ на бежанците от Украйна

  04.03.2022 23:35
Формират  щаб  в помощ на бежанците от Украйна

Координационен щаб към Областния съвет по сигурност ще започне работа в помощ на бежанците от Украйна

По инициатива на областния управител Стефан Красимиров предстои формирането на Областен координационен щаб към Областния съвет по сигурност. Щабът ще координира и контролира работата на общините, териториалните държавни органи и неправителствените организации, за да осигури навременна и пълноценна помощ и подкрепа на украинските граждани, бежанци от войната, които пристигат на територията на област Враца.

   Съгласно събраната към момента от общините информация, възможността за настаняване е за общо 187 лица. Готовност за настаняване  на украински граждани са заявили и Тони Йорданов – изпълнителен директор на "ИНЕРСТРОЙ-КАЛЕТО" АД, който предлага подслон, храна и работа за 15 семейства, кметът на с. Оселна Росен Николов е готов да настани в дома си две семейства, собственици на къщи в селата Типченица и Малорад също предлагат подслон. Община Враца може да подслони и изхранва 82 човека, община Мездра чрез Фондация „Проект Северозапад“ ще подсигури безплатен топъл обяд на 20 лица.

   В проведен предварителен разговор с началника на Регионалния инспекторат по образование  Лорета Колева стана ясно, че всяко украинско дете, пристигнало на територията на областта, ще бъде въведено в българската образователна система – в детска градина или училище,  независимо от статута му на пребиваване и дори да не говори български език.

   Възможностите на областните МБАЛ „Христо Ботев“ АД – Враца и КОЦ -Враца за лечение на украински пациенти са: в МБАЛ – Враца -  5 легла, 2 от които педиатрични, а в КОЦ – Враца – 10 легла за пациенти с онкологични заболявания със започнат курс на терапия. РЗИ – Враца събира и обобщава данни и за останалите лечебни заведения на територията на областта, които ще бъдат огласени допълнително.

   По отношение на осигуряване на заетост, по данни от Дирекции „Бюро по труда“ на територията на областта има вече и работодатели, включително големи предприятия, заявили готовност за наемане на украински граждани.

   Пълна информация за готовността на държавните институциите и местната власт ще бъде представена на свиканата за 08.03.2022 г. работна среща за формиране на Координационния щаб.

Последни
Анкета
Какви мерки взимате за да се предпазите от грипа и вирусите?

Резултати