Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Любопитно

Защо да пием зелен чай всеки ден ?

  26.02.2022 17:04
Защо да пием  зелен  чай всеки ден ?

Зеленият чай е известен като една от най-богатите на антиоксидантни напитки

Зеленият чай е известен като един от най-богатите на антиоксиданти чайове с куп полезни свойства за организма. Той е част от източните култури от векове заради широкия спектър от ползи, които дава на тялото. Според Medical News Today, зеленият чай се свързва с подобряване на здравословното състояние и намаляване риска от възникване на редица заболявания, включително и хронични.

Какво се случва в тялото, ако пиете зелен чай всеки ден?

Намалява рискът от сърдечносъдови заболявания

Зеленият чай е много наситен с антиоксиданти, които намаляват възпалението и неутрализират атаките на свободните радикали. Това се отразява благотворно на сърдечносъдовата система. Редовното пиене на зелен чай допринася за понижаване риска от високо кръвно налягане, коронарна болест на сърцето, инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност.

Намалява лошият холестерол

Още една причина сърдечносъдовата ви система да е благодарна на зеления чай е свойството му да намалява лошия холестерол. Високите стойности на холестерола предизвикват отлагания по стените на кръвоносните съдове, които водят до запушване и втвърдяването им. Високият холестерол е една от водещите причини за инфаркти и инсулти вследствие на запушен съд.

Намалява рискът от диабет тип 2

Диабет тип 2 е едно от най-често срещаните хронични заболявания. За щастие, то може да се регулира с подходящите диета и физическа активност. А рискът от него може значително да се намали с редовна консумация на зелен чай. Той влияе благоприятно върху чувствителността на клетките към инсулина, което намалява риска от диабет тип 2 и затлъстяване. Намалява и рискът от отключване на диабет тип 1.

Помага в отслабването

Зеленият чай е стимулант на метаболизма, ускорява го и допринася за изгарянето на мазнини. Подобрява липидния профил и обмяната на веществата. Антиоксидантите в него също стимулират метаболизма и допринасят за производството на повече топлина в организма, което окислява мазнините и ги изгаря.

Зеленият чай помага за костната плътност

Пиенето на зелен чай всеки ден спомага за заздравяване на костите и подобряване на тяхната плътност. Това намалява риска от остеопороза с напредване на възрастта. Така костите стават по-защитени от фрактури и наранявания при леки и тежки физически натоварвания.

Подобрява мозъчната функция

Благодарение на антиоксидантите и полифенолите в състава си зеленият чай има свойството да стимулира мозъчната дейност и да подобрява функциите на нервната система. Той влияе положително на настроението, на когнитивните възможности, на паметта и концентрацията.

 

Последни
Анкета
Какви мерки взимате за да се предпазите от грипа и вирусите?

Резултати