Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Култура

Гобленът „Герника“ е отново в ООН

  20.02.2022 14:42
Гобленът „Герника“ е отново в ООН

 Когато 7,6 метровия гоблен, реплика  на антивоенната картина на Пабло Пикасо „Герника”, е премахнат от Организацията на обединените нации от собственика си преди година, след като се намираше там повече от три десетилетия, дипломатите се разочароваха от внезапното изчезване на произведението на изкуството, което трогателно отразяваше основното предназначение на организацията.

„Ужасно е, че го няма“, казва тогава генералният секретар Антониу Гутиериш.

Нелсън А. Рокфелер-младши, бизнес мениджър и наследник на семейството, което е поръчало и притежава гоблена, не даде публично обяснение относно смъкването му от стената. Сега се оказва, че изчезването е било временно. Гобленът беше отново окачен тази събота в дългогодишния му дом извън залата на Съвета за сигурност, съгласно ново споразумение, обявено от Рокфелер и Националния тръст за историческо опазване. В изявление, те заявиха, че съгласно дългосрочно отдаване назаем на ООН, Рокфелер е собственик на гоблена и че той ще бъде подарен на Националния тръст, който ще се занимава с координирането на показването му на други места в САЩ и навсякъде по света.

Рокфелер заяви, че е сгрешил преди година, когато не е обяснил защо се премахва гобленът, а именно, за да го почисти и запази с цел да се покаже отново публично, не само в ООН, но и на други места. „Просто казано, по това време имаше известно недоразумение“, заяви той. "След като гобленът беше премахнат, писах на Гутериш, обяснявайки какво е било намерението ми“.

Гутериш изрази благодарност в изявление, публикувано от неговия офис, цитирайки писмо, което той е написал до Рокфелер, след като е научил през декември, че гобленът ще бъде върнат. „Това е много добре дошла новина, тъй като приключваме година на глобални трудности и борби“, каза той.

Платното гоблен е изображение на оригиналното произведение, което Пикасо рисува през 1937 г. по време на Гражданската война в Испания. След 42-годишен престой в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк, картината е преместена в музея в Мадрид през 1981 г.

Тя изобразява бомбардировките над Герника, Испания, от нацистки самолети, които убиват или раняват една трета от населението на града.

Рокфелер, синът на Нелсън Рокфелер, бивш вицепрезидент и губернатор на Ню Йорк, каза, че винаги е пазил собствения си силен афинитет към гоблена, откакто баща му е помогнал да напише курсова работа върху него в осми клас.

 

Последни
Анкета
Какви мерки взимате за да се предпазите от грипа и вирусите?

Резултати