Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Краезнание

100 години от рождението на Димитър Шонев

  13.02.2022 11:37
100 години от рождението на Димитър Шонев

Димитър Шонев е една от емблематичните личности на Враца. Известен е със своите разностранни дарования- музикално-сценична и художествена дейност. Основател на Врачанската опера, артист, певец, художник, читалищен деец. Шонев е част от артистичната врачанска бохема, известен е с уникалното си чувство за хумор.

Димитър Ценов Шонев е роден на 13 февруари 1922 г. в град Враца. През 1944 година завършва Военното на Негово Величество училище в първи офицерски чин подпоручик. Дипломира се като правоспособен летец и служи на летищата в Горна Оряховица и Враждебна. Участва в Отечествената война. След уволнението си през 1948 г. постъпва във военния ансамбъл.

През 1953 г. Димитър Шонев и още няколко ентусиасти основават Врачанската опера и оперета, на която той е и директор. В постановките на Врачанската опера Шонев се превъплъщава в над 20 роли, между които Алфред от „Травиата“, Манрико от „Трубадур“, Херцогът на Мантоа от „Риголето“ на Верди, Пинкертон от „Мадам Бътерфлай“ на Пучини, Канио от „Палячи“ на Леонкавало, Тафило от „Графиня Марица“, Едвин от „Царицата на чардаша“ на Калман, Йенек от „Продадена невеста“ на Сметана, Парис от „Хубавата Елена“ на Офенбах, Павлин от „Българи от старо време“ на Карастоянов и други.

Изработва стотици проекти на костюми, както и сценографията на всички постановки.

На оперната сцена Шонев си партнира с Илка Попова, Лиляна Барева, Надя Афеян, Юлия Винер, Серафима Динева, Юлия Кераджиева, Лиляна Кошлукова, Тинка Краева, Петя Ламбринова, Видин Даскалов, Асен Селимски, Никола Николов, Арон Аронов, Тодор Стоев и режисьорите Мишо Хаджимишев и Людмил Кирков.

В по-късен период от живота си Шонев се отдава предимно на рисуването, прави изложби, като печели множество награди и отличия. Постоянна тема в творчеството му е град Враца, Балкана и околностите. Първата му самостоятелна изложба е открита във Враца на 17 ноември 1988 г.- организирана е от Творческия фонд на Съюза на българските художници и Клуба на дейците на културата. Със свои картини участва в регионални и национални художествени изложби. Член е на групата на врачанските художници.

Димитър Шонев е и активен деятел на „Клуба на дейците на културата“ – Враца. Дълги години участва в ръководството на КДК. Той е първият носител на наградата на Враца за цялостно творчество. Носител е на Орден „Кирил и Методий“. През 2000 година получава званието „Почетен гражданин на Враца“.

Димитър Шонев умира на 31 декември 2000 г.