Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Монтана

Окръжна прокуратура – Монтана предаде на съд водач

  11.02.2022 15:16
Окръжна прокуратура – Монтана предаде на съд водач

Окръжна прокуратура – Монтана предаде на съд водач, предизвикал пътен инцидент, довел до смъртта на участник в движението

            Окръжна прокуратура – Монтана внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу П.Х. (на 51 години), привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „в“, пр. 1, вр. чл. 342, ал.1, пр. 3 от НК.

Обвиняемият П.Х. е правоспособен шофьор, многократно e наказван по административен ред за извършени нарушения по Закона да движението по пътищата.

На 06.09.2018 г. мъжът пътувал от гр. София за гр. Лом с управлявания от него лек автомобил, м. „БМВ“, през прохода „Петрохан“.

След кръговото кръстовище в района на гр. Монтана П.Х. поел по околовръстния път. Навлизайки в прав участък от пътя, той се движел със скорост от 110 км/ч, при разрешената до 90 км/ч. Платното там било петлентово, разделено с мантинела.

По същото време пред автомобила на обвиняемия се движела лека кола, м. „Рено“, управлявана от А.И. Мъжът навлязъл в зоната на надлъжна пътна маркировка със скорост от 14 км/ч с намерение да извърши маневра „завой на ляво“.

Междувременно обвиняемият П.Х. го приближил с автомобила си. Той не намалил скоростта и не спрял, а предприел маневра. Отклонил автомобила си от дясната пътна лента вляво и навлязъл върху пътната маркировка. Последвал удар с движещото се пред него друго превозно средство, м. „Рено“.

Свидетел на инцидента подал сигнал за телефон 112. На място пристигнали следствено-оперативна група и екип на спешна медицинска помощ. Пострадалият А.И. бил транспортиран до болнично заведение. Въпреки положените от лекарите грижи, мъжът починал.

Според заключението на изготвената съдебномедицинска експертиза, непосредствената причина за смъртта на А.И. е остра дихателна и сърдечна недостатъчност, развили се на базата на травматичен шок, вследствие на тежката множествена травма.

От заключението на техническата експертиза е видно, че обвиняемият П.Х. е могъл да избегне настъпването на ПТП.

Предстои делото да продължи в съда.

 

Последни
Анкета
Какви мерки взимате за да се предпазите от грипа и вирусите?

Резултати