Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Враца

Община Мездра предоставя две нови социални услуги

  08.02.2022 12:45
Община Мездра предоставя две нови социални услуги

Община Мездра предоставя две нови социални услуги за деца с увреждания и за деца в риск

В изпълнение на Проект „Център за обществена подкрепа и Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства в община Мездра“, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР) 2014-2020 г., Община Мездра предоставя две нови социални услуги, предназначени за деца с увреждания и за деца в риск. Това са Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства и Център за обществена подкрепа.

Дневният център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства предоставя комплекс от дейности и грижа в общността за деца с увреждания, с които ще се осигурят условия за тяхното обслужване през деня, отговарящо на потребностите им.

Новата социалната услуга предлага цялостно обслужване през деня, което задоволява ежедневните здравни, социални и рехабилитационни потребности на децата с увреждания, както и организацията на тяхното свободно време и лични контакти, предоставянето на храна и време за игри и отдих, подобряване качеството на живот на децата с увреждания и техните семейства.

Дневният център разполага със специализирано оборудване и обзавеждане, в зависимост от конкретните потребности на децата. Той е с капацитет 30 места за целодневна и почасова грижи за деца с увреждания до 18-годишна възраст и 60 консултативни услуги. Всички услуги се предоставят целодневно и почасово.

Социалната услуга включва следните дейности:

• Рехабилитация и физиотерапия на потребителите;

• Психологична интервенция (фамилна и индивидуална психотерапия);

• Логопедични занимания;

• Педагогическа подкрепа за възпитание и обучение;

• Свободни дейности - арттерапия, занимателни игри и други;

• Работа с родители - организиране и провеждане на групови срещи с родители и предоставяне на консултантски услуги;

• Сензорна терапия/ психо-сензорна терапия;

• Осъществяване на лични контакти и придобиване на социални умения в приятелска обстановка, безопасна и приятна среда;

• Предоставяне на храна;

• Предоставяне на специализиран превоз.

Центърът за обществена подкрепа (ЦОП) предоставя комплекс от социални услуги, предназначени за деца и семейства, с цел предотвратяване изоставянето на децата и настаняването им в специализирани институции, превенция на насилието и отпадане от училище, деинституционализация и реинтеграция на деца, обучение в умения за самостоятелен живот и социална интеграция на деца от институции, консултиране и подкрепа на семейства в риск, оценяване, обучение и подкрепа на приемни родители и осиновители, консултиране и подкрепа на деца с поведенчески проблеми и прояви.

В него се осигуряват услуги за спешен прием на деца или деца и родител/лица, които полагат грижи за детето в случай на кризисна ситуация, като за целта са създадени 4 места за спешно настаняване. Капацитетът на Центъра е 100 консултативни случая.

В ЦОП-а се оказва психологическа подкрепа и консултиране на деца за възстановяване и подобряване на връзките им със семейството, развитие на умения за живот, справяне с агресия, трудно поведение, подобряване на взаимоотношенията с връстници, педагогическа подкрепа на деца, които срещат трудности в училище, подкрепа на семейството, информиране и консултиране на родителите за: осигуряване на безопасна и сигурна среда за детето, повишаване на уменията им за полагане на добри грижи за детето, предотвратяване на риск от насилие, изготвяне и подаване на различни документи в местни и държавни институции, търсене и намиране на работа, получаване на здравни услуги - избор на личен лекар, профилактични прегледи, необходимост от лечение в болница, възможности за ползване на други услуги, както и осигуряване на спешен прием на деца или деца и родител/лица, които полагат грижи за детето в случай на кризисна ситуация-4 места за спешно настаняване.

Основна цел на проекта е осигуряване на подкрепа за продължаване на процеса по деинституционализация, чрез реализиране на модели за качествена алтернативна грижа за деца, настанени в институции, включително и за деца с увреждания и деца с потребност от постоянна медицинска грижа, гарантираща им живот в семейна среда и равен достъп до услуги за социално включване на територията на община Мездра, както и създаване и предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги в общността, основани на нуждите на всяко дете и лице.

Проектът е на общата стойност 1 783 092,68 лв., от които 1 515 628, 78 лв. европейско финансиране и 267 463,90 лв. национално съфинансиране, а срокът за неговото изпълнение - 30 месеца. Той се реализира по Процедура BG05M9OP001-2.019 „Продължаваща подкрепа за деинституционализация на децата и младежите - ЕТАП 2 - предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги за деца и семейства - КОМПОНЕНТ 1“ на ОПРЧР 2014-2020 г.

Последни
Анкета
Какви мерки взимате за да се предпазите от грипа и вирусите?

Резултати