Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Здраве

Здравословни ползи на лука, за които не знаете

  06.02.2022 20:17
Здравословни ползи на лука, за които не знаете

Лукът е един от най-популярните зеленчуци. 

Учени и лекари споделят своите мнения, като в тази статия ще ви дадем някои от тях - кои са ползите на лука, за които не знаете.

Укрепва имунната система Лукът е ефикасно средство в борбата с настинката и грипа. Затова хората го нарекли "естествен антибиотик". Фитонцидите, на които е богат зеленчукът, помагат в борбата с вирусите и микробите, а витамин С подпомага организма и укрепва имунната система.

Стимулира храносмилането Въпреки факта, че в лука има много захари, той не трябва да се изключва от вашето меню, ако желаете да отслабнете. Този зеленчук е показал добри резултати в процеса на "изгаряне на мазнини".

Стимулира обмяната на веществата, влияе добре на храносмилането и помага за изхвърлянето на излишните течности от нашето тяло.

Има хранителни режими, които препоръчват да се яде лучена супа като първо ястие. Той е вкусен, нискокалоричен, помага за по-бързо отслабване.

Обогатява тялото с витамини Ако търсите продукт, богат на етерични масла и органични киселини, не търсете повече от лука, защото той съдържа всичко! Витамини от група В, фолиева киселина, витамин С, минерали и флавоноиди. За да намалите острия вкус и характерния аромат на лука, достатъчно е да ги мариновате.

Полезен за онкозаболявания Лукът съдържа мощен антиоксидант - флавонол кверцетин. Това вещество има способността да се противопоставя на рак, използва се в онкологията.

Високият хранителен прием на лук е свързан с намален риск от рак на гърдата, бъбреците и простатата, както и колоректален рак. Въпреки това, преди да заложите на лука, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Намалява нивата на холестерола.Лукът е богат на серни съединения, които помагат за понижаване на нивата на холестерола в кръвта и са ефективни за предотвратяване на появата на плаки по стените на кръвоносните съдове.

Бори се със стреса Поради съдържанието на кверцетин лукът помага на тялото да се справи със стреса. Учените отбелязват способността на зеленчука да действа като успокояващо средство, облекчаващо тревожността и натрапчивите мисли.

Лукът е полезен и при безсъние, затова се препоръчва да планирате ястия с него за вечеря.

Грижи се за нашата кожа Листата на лука са пълни с каротини, които осигуряват доброто състояние на нашата кожа. Лукът бива използван в народната медицина и за козметична цел - за почистването на лицето ни от досадни лунички и петна. За да ги премахнем, е добре да втриваме в кожата на лицето си всеки ден разрязана половинка пресен лук.