Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Враца

Изложба от илюстрации на Ана Николова

  03.02.2022 13:24
Изложба от илюстрации на Ана Николова

Изложба от илюстрации на младата художничка Ана Николова е подредена в Община Мездра

Със самостоятелна изложба от илюстрации на Ана Николова Градска художествена галерия - Мездра откри официално новия си творчески сезон 2022. Събитието уважиха представители на Общинската администрация и на градското НЧ „Просвета 1925“, близки и приятели на художничката, която е преподавател по изобразително изкуство в 50 ОУ „Васил Левски“ в столичния кв. „Драгалевци”.

Експозицията включва 20 илюстрации към подготвената за печат детска книга „Копривени въженца” на Рени Митева, начален учител в ОУ „Христо Ботев“ - Мездра. Три от тях са цветни, а останалите 17 - черно-бели. Рисунките са изработени с акварел и черен тънкописец.

„Настоящата изложба разкрива една непозната част от творчеството на Ана Николова - илюстрации за детски книги, каза при откриването на изложбата Светла Дамяновска, гл. експерт „Културно наследство и религиозни дейности“ в Община Мездра. Миналата година излезе книгата на Рени Митева „Две весели приказки”, която също беше богато илюстрирана с авторски цветни рисунки от Ана. През тази година предстои да излезе новата детска книга на Рени, озаглавена „Копривени въженца”. Книгата съдържа малки поеми, пресъздаващи живота на едно дете на село при баба и дядо, в едновременно реалния и вълшебен свят на едни отминали щастливи времена, които повечето от нас помнят от своето детство“.

„Това е втората ми кооперация с Рени Митева, сподели Ана Николова, която е завършила Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, специалност „Графичен дизайн и визуални комуникации”. Първата книжка беше сполучлива и когато Рени ме потърси за втори път, много се зарадвах. Оказа се, че илюстрациите ще са черно-бели, въпреки че в началото започнах с цветни. В процеса на работа промених стила, но все пак и двете сме доволни. Надявам се да ви харесат.“

От името на Община Мездра кметът Иван Аспарухов подари на художничката букет цветя. „Поздравявам Светла, че продължава усилията да популяризира наши автори, каза Аспарухов. Дай боже повече такива хубави неща да се случват! Има нещо символично в това, че първата изложба за тази година е свързана с детството. Защото няма нищо по-чисто и по-добро от света на детето. Благодаря на Ани за това сътрудничество с Рени. Надявам се, че съвсем скоро ще направим и представяне на новата книга. Пожелавам ти здраве, упоритост и още много илюстрации на наши автори.“

Изложбата от илюстрации на Ана Николова може да бъде разгледана до края на месец февруари във фоайето на втория етаж в сградата на Община Мездра.

Последни
Анкета
Какви мерки взимате за да се предпазите от грипа и вирусите?

Резултати