Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Здраве

COVID картата на България вече е в тъмночервено

  29.01.2022 21:26
COVID картата на България вече е в тъмночервено

COVID картата на България: Цялата страна вече е в тъмночервената зона

Още един регион в страната влезе в третия етап от националния план за борба с пандемията. Също така последната област у нас, която беше в червената зона на картата, показваща заболеваемостта - Кърджали, премина прага от над 500 заразени на 100 000. Така, от днес цяла България вече е в тъмночервено.

Картата на епидемичната обстановка разделя страната на пет региона, като във всеки от тях се следи развитието на пандемията. Сред един от факторите са определяне на етапа, в който се намира даден регион, е заетостта на интензивните легла за болни с COVID-19.
Според новия План за справяне с COVID-19 именно заетостта на интензивните и леглата за лечение на пациенти с неусложнена форма на COVID-19 е сред факторите за налагане на противоепидемични мерки. Друг фактор, който здравните власти следят, е натовареността на здравната система на седмична база и 14-дневната заболеваемост от COVID-19.

Четирите етапа, по които ще се прилагат COVID мерките са разписани в Плана за справяне с COVID-19: 

Първи етап - Няма да се въвеждат допълнителни ограничения, но ще бъде засилен контролът по спазване на вече съществуващите противоепидемични мерки – носене на маски, осигуряване на физическа дистанция, зелен сертификат и тестване в училище. Предвижда се още разширяване на обхвата на обектите и дейностите, спрямо които са въведени COVID мерки и контрол върху спазването им. Преустановяват се и училищните екскурзии. 
Втори етап - Предвижда се наблюдение относно спазването и срока на валидност на документите за ваксинация и на документите за преболедуване и при необходимост, след експертно обсъждане, ще бъдат предприети действия за промени. В образователната система ще се преустановят заниманията по интереси, с изключение на тези, в рамките на целодневната организация на обучението, които се провеждат без смесване на ученици от различни паралелки.
Етап три - Публичните обекти ще работят до 22:00 часа с до 50% от своя капацитет, заедно с изискването за зелен сертификат. В училищата ще бъде въведена ротация за класовете от V до XII клас, които ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица, като тестването в клас ще продължи.
Етап четири -  Ще работят само магазините за хранителни стоки, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските фирми, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата ще преминат към обучение от разстояние в електронна среда, с изключение на учениците от първи до четвърти клас. Детските градини ще останат отворени.
Онлайн може да се следи и разпространението на COVID-19 в реално време. 

9871 нови случая на COVID-19 у нас

Новите случаи на коронавирус в страната през последните 24 часа са 9871, показват данните на Единния информационен портал при направени 41 967 теста. Активните случаи са 234 012, а като оздравели са отчетени 3069.

Починалите с COVID-19 за последното денонощие са 71. В болница са настанени 5526, като 509 от тях са в интензивно отделение. Новоприетите в болнични заведения са 781, като 80,2 процента от тях са неваксинирани.
Според експерти от Българската академия на науките пандемията няма да приключи с Омикрон, тъй като новият вариант също е започнал да мутира. И докато страната ни остава на последните места по ваксинация срещу коронавирус, в резултат на пандемията оглавихме друга класация -  първи сме по употреба на антибиотици в Европейския съюз.