Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

Предстои оптимизация на училищната мрежа

  27.01.2022 15:37
Предстои оптимизация на училищната мрежа

Предстои оптимизация на училищната мрежа в Община Видин

      Започната е процедура за преобразуване чрез сливане на Основно училище „Отец Паисий“ и Средно училище “Св. св. Кирил и Методий“ в Средно училище “Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Видин. Това беше съобщено днес на пресконференция, в която участие взеха Борислава Борисова, заместник-кмет на Община Видин; Ангел Донкин, временно изпълняващ длъжността началник на Регионалното управление на образованието; инж. Бисерка Каменова, директор на Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ и Лиана Иванова, директор на Основно училище „Отец Паисий“.

      „Тъй като общинското ръководство проявява загриженост към учениците, учителите, непедагогическия персонал и родителите, счита за необходимо да информира навреме обществеността“, заяви в началото на пресконференцията Борислава Борисова. Заместник-кметът обясни, че съгласно Закона за предучилищното и училищното образование предложенията за преобразуване на училища се внасят в срок до 31 май на текущата година и се разглеждат за предстоящата учебна година. С оглед спазването на тези срокове, от началото на годината са проведени две работни срещи с представители на общинската администрация и с членовете на Постоянната комисия по образование, наука и култура към Общинския съвет, като във втората са се включили и представители на Регионалното управление на образованието, социалните партньори в системата на предучилищното и училищното образование и директорите на двете училища. „На срещите бе представен анализ на състоянието на училищната мрежа и предложен вариант за нейното преструктуриране. Участниците в тях изразиха общо мнение  да започне процедура за сливане на Основно училище „Отец Паисий“ и Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“, каза Борисова. Тя коментира, че всички сме свидетели на променящата се среда, на силно изразените негативни демографски, миграционни и социално-икономически процеси, които влияят и върху структурата на общинската образователна система.

        Заместник-кметът подчерта, че предлаганото преструктуриране ще осигури по-добро качество на образование за възпитаниците на новото училище. Борисова посочи още, че учебната база на приемащото училище е с достатъчен капацитет. Сградата на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ е предвидена за изпълнение на мерки за енергийна ефективност, което ще създаде още по-добри условия за провеждане на учебния процес. Същевременно Общината поема ангажимент на  работещите в ОУ „Отец Паисий“, които няма как да останат в новосформираното учебно заведение, да бъде осигурена трудова заетост в друга общинска образователна институция. Преобразуването няма да доведе до проблеми в образователно-възпитателния процес. Предвидено е как да бъде съхранена задължителната учебна документация, осигуряване на транспорт за учениците, който се осъществява със собствен превоз (2 училищни автобуса), училищни автобуси на други училища, допълни още заместник-кметът. И поясни, че в момента част от сградния фонд на ОУ „Отец Паисий“ се използва от Професионалната техническа гимназия „Васил Левски“ и очакванията на общинското ръководство са, че това гарантира запазването на сградния фонд.

        Борислава Борисова напомни, че през 2021 година Общински съвет – Видин е утвърдил за ОУ “Отец Паисий” самостоятелни паралелки с пълняемост под задължителния минимум за учебната 2021/2022 година. Със свои докладни записки директорът на училището е посочил недостиг на финансови средства в размер на 51 322 лв. Въз основа на Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование през месец декември 2021 г. с Решение на ОбС – Видин училището е дофинансирано за учебната 2021/2022 година със средства в размер на 13 589 лв., на база разликата от реалния брой деца до задължителния минимум. Към момента общият брой на учениците в ОУ „Отец Паисий“ е 56, разпределени в 5 паралелки, от които две са слети. В училището са записани 16 деца със специални образователни потребности, но те се обучават в Центъра за специална образователна подкрепа. „От името на кмета д-р Цветан Ценков и на цялото общинско ръководство искам да заявя, че Общината ще поеме част от финансовите задължения на ОУ „Отец Паисий“, което ще бъде заложено в новия бюджет“, каза още заместник-кметът.

Директорът на ОУ „Отец Паисий“ Лиана Иванова посочи, че в последните две години изключително рязко е намалял броят на учениците, на базата на който се формира бюджетът на училището. Същевременно педагогическият персонал е със сериозен стаж и така голяма част от бюджета отива за работни заплати. Именно в следствие на тези фактори се е стигнало и до натрупването на задължения. Иванова подчерта, че предложението за преструктурирането е било подкрепено както на педагогически съвет, така и от Обществения съвет. „Ние сме изключително благодарни на Община Видин, която в този момент ни подаде ръка. Благодарни сме и на колегите от Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“, с които работим по цялата документация, която се изисква, за да можем в следващата учебна година вече да бъдем заедно. Сега сме насочили усилията си всички деца да бъдат прехвърлени в приемащото училище“, обясни Лиана Иванова.

Директорът на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ инж. Бисерка Каменова също отбеляза, че оптимизацията на училищната мрежа е обсъдена от Обществения съвет на училището, който е дал положително становище. Въпросът е бил разискван и на педагогически съвет, като сливането на двете училища е било прието с мнозинство. Инж. Каменова изрази увереност, че няма да има пречки за нормалното стартиране на новата учебна година.

        Ангел Донкин, вр. изп. длъжността началник на РУО, съобщи, че съгласно законовите правомощия е разпоредена проверка, която е задължителен елемент от процедурата и ще бъде финализирана до края на февруари. „След проведените разговори, предварителното наше мнение е да подкрепим инициативата на Община Видин за преобразуване на двете училища, така че да може да се осигури по-качествен процес на образование, възпитание и социализация на учениците“, заяви Донкин.

На финала на пресконференцията заместник-кметът на Община Видин обясни, че във връзка с оптимизацията е изготвено предложение към Общинския съвет. Борислава Борисова изрази надежда, че общинските съветници ще вземат решение, което ще е в полза на двете училища и на учениците.

27.01.2022

 

Последни
Анкета
Какви мерки взимате за да се предпазите от грипа и вирусите?

Резултати