Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Здраве

Няма да има допълнителни противоепидемични мерки

  21.01.2022 19:52
Няма да има допълнителни противоепидемични мерки

Областният оперативен щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания реши да не въвежда допълнителни противоепидемични мерки, но остава в готовност за такива при повишаване на заболеваемостта. Това стана ясно на свиканото от областния управител Стефан Красимиров заседание на Щаба, проведено в електронна среда.

Областният управител назначи заседанието във връзка със сериозното увеличение на новорегистрираните случаи на заболели от COVID – 19 и трайната тенденция за повишаване заболеваемостта в област Враца, отчетена от Регионалната здравна инспекция, и в изпълнение на приетия от правителството Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19.

Директорът на РЗИ – Враца, д-р Орлин Димитров, направи анализ на епидемичната обстановка, като подчерта, че област Враца е под средното ниво на установени случаи сред областите в страната. Същевременно д-р Димитров отчете, че заболеваемостта рязко е нараснала след Коледно-Новогодишните празници - ежедневно покачване с по 50 новозаразени на 100 000 човека население.

Д-р Димитров запозна членовете на Щаба с основните акценти и конкретните ангажименти на отговорните институции съгласно приетия от правителството Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19.

Областният управител информира участниците в заседанието за инициативата на министъра на здравеопазването за набиране на доброволци за лечебните заведения с разкрити COVID-отделения, като прикани управителите на лечебни заведения да заявят необходимите им доброволци, а кметовете на общини да огледат възможностите си за оказване на съдействие за настаняване и подсигуряване на храна на доброволците. 

В хода на заседанието управителите на лечебните заведения отчетоха, че случаите на болни за настаняване в COVID-отделенията намаляват, като клиниката на новорегистрираните болни е лека и те остават за домашно лечение. Те изразиха своето притеснение, че спрения планов прием на пациенти и увеличените цени на електроенергията и газа ще доведат до невъзможност за покриване на разходите. Областният управител се ангажира да постави въпроса пред ресорното министерство за оказване на съдействие.

На заседанието беше дискутиран и въпросът  за организацията на учебния процес, като щабът стигна до извод, че към момента не се налага преминаване на ротационен принцип на обучение.

Г-н Красимиров призова кметовете на общини да свикат незабавно Общинските оперативни щабове за борба с COVID – 19, които са пряко ангажирани в дейностите за предотвратяване на заболяването, съгласно Новия национален план.

„Общите ни усилия трябва да са насочени към засилване на противоепидемичния контрол в рисковите от заразяване обекти на територията на област Враца - детски заведения и училища, лечебни заведения, социални институции, търговски обекти, транспортни средства и заведения за хранене и развлечение“, обобщи областният управител. Според него спазването на противоепидемичните мерки от всеки един жител на областта си остава най-сигурният начин за предотвратяване на заразяването.

 

Последни
Анкета
Какви мерки взимате за да се предпазите от грипа и вирусите?

Резултати