Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Бизнес

Експерти от РИОСВ –Враца броиха водолюбиви птици

  19.01.2022 19:26
Експерти от РИОСВ –Враца броиха водолюбиви птици

РИОСВ-Враца взе участие в 46-тото ежегодно среднозимно преброяване на водолюбивите птици

Eкип от експерти на Регионална инспекция по околната среда и водите – Враца, съвместно с представители на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и Дирекция на природен парк „Врачански балкан“, взеха участие в определяне състоянието на числеността и видовия състав на зимуващите водолюбиви птици в определният им териториален обхват, в рамките на Националната система за мониторинг на състоянието на биологичното разнообразие (НСМСБР).

По време на 46-тото среднозимно преброяване експертите извършиха наблюдения по поречието на река Искър в участъка от с. Люти брод, общ. Мездра до с. Чомаковци, общ. Червен бряг, в това число и на яз. „Дъбника” край гр. Враца. Метеорологичните условия – преобладаващото в следобедните часове слънчево време, обичайните за сезона ниски температури, вариращи между -3° С и +3° С, оказаха влияние върху броя и видовия състав на зимуващите птици в района.

По обходените маршрути бяха преброени 1627 представители на 20 вида водолюбиви птици, сред които чапли, качулата и кафявоглава потапница, зимно бърне, малък и голям гмурец, лиска, зеленоглава патица и др. Най-многобройни се оказаха лиските, зеленоглавите патици и белия ангъч.

Особен интерес за наблюдателите тази година преставляваше присъствието на морски орел и бял ангъч на яз. Дъбника край гр. Враца.

Експертите констатираха и наличието на екземпляри от други видове птици, които не са водолюбиви, но са защитени, съгласно Закона за биологичното разнообразие – обикновен мишелов, голям синигер, щиглец и други.

Обобщените данни показват, че спрямо предходната година видовият състав, както и числеността на видовете зимуващи водолюбиви птици в наблюдавания район се увеличават.

Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда в световен мащаб от 1967 г. и е едно от най-масовите събития в областта на природозащитата. То се осъществява едновременно в повече от 100 страни, включващи около 25 000 влажни зони в цяла Европа, Северна Африка и Близкия Изток, с цел максимално точно преброяване на водолюбивите птици, оценка за състоянието на популациите на птиците и състоянието на местата, където те зимуват. Събраните в резултат от преброяването данни ще бъдат предоставени на Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие. На международно ниво информацията се обобщава от организацията Wetlands International. 

Последни
Анкета
Какви мерки взимате за да се предпазите от грипа и вирусите?

Резултати