Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Политика

Манолова към кабинета: Поправете гафа с ниските пенсии

  18.01.2022 18:31
 Манолова към кабинета: Поправете гафа с ниските пенсии

Като подигравка към българските пенсионери определи председателят на Изправи се.БГ Мая Манолова начина, по който са изчислени пенсиите на възрастните хора за тази година. Тя заяви това в живо излъчване във фейсбук и призова финансовия и социалния министър:

„Призовавам министър Василев и министър Гьоковнезабавно да внесат предложение за изменение на КСО, с което ясно да задължат НОИ да включи към преизчисляването на пенсиите и добавките за 2017г, 2018г, 2019г. Сега те са изключени при преизчислението на пенсиите.“

Призивът на Манолова е в отговор на внесените от народни представители от управляващата коалиция предложения за поправка на гафа с намалените пенсии на пенсионерите. Предложенията включват нова добавка към пенсиите до получения през декември доход за месеците януари до март 2022г. Тази компенсация ще бъде като вид социална помощ, а не като трайно увеличаване на пенсията

Гафът с пенсиите е огромен – първият сериозен гаф на това правителство и социалното министерство. – смята лидерът на Изправи се.БГ и допълни, че социалната добавка, която парламентът ще гласува само временно ще реши въпроса – за първите 3 месеца. И апелира към министър Василев да успокои пенсионерите, че такава добавка ще има поне до месец юни или до края на годината. Истинското решение е, обаче, преизчислението на пенсиите да се случи така, както беше прието от предния парламент – с ръст от 12,5%, а не с 4-5 или 9%.

Припомняме, че като част от 46-тото Народно събрание коалиция Изправи се БГ! Ние идваме! предложи тежестта на всяка година осигурителен стаж да се увеличи от 1.2 на 1.35 като така пенсиите се увеличат с 12.5%. Вместо това НОИ некоректно преизчисли размера на всички пенсии с изключение на минималните като не е включил

От некоректното изчисляване на пенсиите страдат не само тези, които са получили по-малко спрямо миналата година, а и всички останали не минимални пенсии, защото са неправилно изчислени – смята лидерът на Изправи се.БГ и продължава:

„Промяната означава това като обещаеш нещо, то да се случва“, категорична е Манолова – „И когато си обещал подкрепа на най-уязвимите, просто трябва да я дадеш.“

 Според изчисленията, направени от гражданската платформа цялото увеличение на пенсиите, което властта обещаваше, вече е изядено от инфлацията в държавата, която по официални данни на НОИ е 7,8%. На хранителните продукти тя е 8,9%, само при хляба ръстът е 15,2%. А при битовите сметки поскъпването е 11,6%.

От Изправи се.БГ представиха и конкретни случаи с двама пенсионери, които са пряко засегнати от грешното изчисление на пенсиите и намалената КОВИД добавка. В единия случай пенсията на една жена от 380лв с добавка от 120лв получава 500лв през декември 2021г, а от януари 2022г. пенсията ѝ вече е 415лв, като с намалената КОВИД добавка става 475лв. Или тя е ощетена с 25лв. А съпругът ѝ е получил за януари с 12лв по-малко спрямо последния месец на миналата година.

Ако НОИ бяха изчислили коректно размера на техните пенсии, без да смятаме добавките, двамата щяха да получават по-високи пенсии с общо с 384лв годишно.

Същевременно с това животът поскъпва като само сметката за парно на семейството за последния месец е 154лв при само един включен радиатор, сметката за вода е 50лв, а лекарствата струват по 60лв месечно.Същевременно с това въпреки обещанията, че сметките за мобилните оператори няма да се повишат, те скачат с по лев за всяка отделна услуга.

Заради нарушенията при изчислението на пенсиите от гражданската платформа Изправи се.БГ започват подаване на първите жалби, но се оказва, че и в НОИ има огромни опашки, а системата им е блокирала. За да се избегнат опашките и струпването на много хора в пандемията, Манолова призова НОИ да изпратят разпорежданията за новия размер на пенсиите на всички пенсионери поотделно, каквато беше практиката до преди няколко години. 

 

Последни
Анкета
Какви мерки взимате за да се предпазите от грипа и вирусите?

Резултати