Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Здраве

Канадска провинция въвежда данък за неваксинирани

  13.01.2022 18:35
Канадска провинция въвежда данък за неваксинирани

Канадската провинция Квебек ще начислява здравен данък на жителите, които не са ваксинирани срещу ковид, съобщи Би Би Си. В момента Квебек, в който е регистриран най-големият брой смъртни случаи, свързани с COVID-19 в Канада, се бори с рязкото увеличаване на новозаразените.

Във вторник премиерът на провинцията обяви, че тя ще бъде първата в страната, която ще накаже финансово неваксинираните. Само около 15 % от жителите на Квебек не са ваксинирани, но те съставляват около половината от всички хоспитализирани.

Според федералните данни малко над 84% от жителите на Квебек са получили поне една доза ваксина към 1 януари. Премиерът Франсоа Лего заяви по време на пресконференция, че хората, които не са получили първата си доза ваксина, ще трябва да платят "вноска".

Размерът на таксата все още не е определен, но по думите му тя ще бъде "значителна". "Мисля, че в момента става въпрос за справедливост към 90 % от населението, които са направили някои жертви", каза г-н Лего. "Мисля, че им дължим подобна мярка".

Миналата седмица провинцията обяви, че ще изисква доказателство за ваксинация при закупуване на алкохол. Въведен е и комендантски час, вторият от началото на пандемията, който продължава от 22:00 до 05:00 часа всеки ден. Във вторник броят на смъртните случаи в Квебек достигна 12 028.

През предходния 24-часов период бяха регистрирани 62 смъртни случая. Дневната цифра на починалите е сходна с тази от януари 2021 г., преди в провинцията да започне широкомащабна ваксинация. Болниците в Монреал, най-големия град в провинцията, са с почти 100% запълнен капацитет и вече започнаха да ограничават грижите, които не са свързани с коронавируса. Повече от 200 души от бездомното население на града също са дали положителни проби, което показва, че има епидемия. Това се случва на фона на сериозното застудяване, което препълва приютите.

Източник - https://www.cross.bg

 

 

Последни
Анкета
Какви мерки взимате за да се предпазите от грипа и вирусите?

Резултати