Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Враца

Министър Денков награди медиатор от Криводол

  13.01.2022 18:13
Министър Денков награди медиатор от Криводол

„Образователните медиатори се борят децата на България да имат бъдеще. Това е най-важно. Те са хората, на които в немалка степен се крепи образователната система.” С тези думи министърът на образованието и науката акад. Николай Денков приветства медиаторите в МОН, поздрави ги с ромския празник „Василица“ и ги награди за техния всеотдаен труд. Министърът благодари за усилията на всички над 1000 души, които работят с всяко семейство поотделно, за да привлекат децата в училище.

Голямата награда "Образователен медиатор на годината" акад. Денков връчи на Николай Огнянов от Гулянци, Плевенско. Мира Стефанова от добричкото село Победа получи отличие за "Овластяване на ромската жена". Специална награда за добротворчество и застъпничество получи Фатме Арслан от Пловдив. Награда за теренна работа и постигане на диалог заслужи Тихомир Георгиев от община Криводол. Георги Шабанов от Шумен беше отличен като млад будител и вдъхновител.

Вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, който също бе гост на тържеството, връчи специален приз за утвърждаване и развитие на мрежата на образователните медиатори на Стефан Стефанов, Ирена Михайлова, Бойчо Кочев, Алдин Стефанов, Лариса Антонова, Ангел Ангелов и Златина Памукова.

Отличените медиатори са назначени по проектите „Подкрепа за успех“ и „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“, финансирани от ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. Тяхна основна задача е все повече деца да влязат в клас и да останат там колкото може по-дълго. В тази посока работи и Центърът за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ с мрежа от училища, които работят за приобщаване на децата към образованието.

Преди церемонията по награждаването ученици от 106 ОУ „Григорий Цамблак“ в София сурвакаха министрите по повод ромската Нова година и поздравиха гостите с музикални изпълнения. Министър Денков поздрави децата за таланта им, подари им книги и им пожела щастливо детство и старание в училище.

Гости на тържеството бяха също Н. пр. Мартина Фийни, посланик на Ирландия в България, както и представители на различни институции, ангажирани с интеграцията на ромските деца.

Последни
Анкета
Какви мерки взимате за да се предпазите от грипа и вирусите?

Резултати