Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
България

Изплащат преизчислените пенсии и добавки към тях

  05.01.2022 18:23
Изплащат преизчислените пенсии и добавки към тях

Изплащането на пенсиите и добавките за първия месец на 2022 г. ще се извърши в периода между 7 януари (петък) и 20 януари (четвъртък).

Пенсиите ще се изплащат с преизчислен размер в съответствие с влезлите в сила на 25 декември 2021 г. промени в пенсионното законодателство.

Прилаганата в пенсионната формула тежест на годините осигурителен стаж от 1,2 на сто е променена на 1,35 на сто за всяка година осигурителен стаж без превръщане. Годините стаж с превръщане, надхвърлящи календарната продължителност на зачетения осигурителния стаж, продължават да участват при определяне размера на пенсията с коефициент 1,2.

Минималният размер на основната пенсия за осигурителен стаж и възраст е увеличен от 300 лв. на 370 лв., като в съответствие с него са определени и нови минимални размери и на останалите видове пенсии, свързани с трудова дейност. Нараства и максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях – от 1440 лв. на 1500 лв., а размерът на социалната пенсия за старост вече е 170 лв.

Съгласно постановление на Министерския съвет, с пенсиите за януари всички пенсионери ще получат и еднократна допълнителна сума от 60 лв. към пенсиите си.

Последни
Анкета
Къде ще посрещнете Нова година?

Резултати