Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Здраве

Официално: Омикрон вече е у нас

  02.01.2022 17:48
Официално: Омикрон вече е у нас

Първи случай но Омикрон е бил засечен у нас. Това съобщи на брифинг в Министерството на здравеопазването главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.Пробите са били установени след секвениране. Установени са 12 случая.

От заразените 9-ма са мъже, 3 са жените. От тях 7 са без ваксина, 5 имат ваксинация, но при повечето над 9 месеца след втора игла. Само един от заразените е пътувал в чужбина.

 "От тук нататък може да очакваме по-голяма степен на разпространение", заяви д-р Кунчев и посочи, че по всяка вероятност Омикрон ще стане доминиращ.

 Кунчев посочи, че при всички установени случаи на Омикрон у нас протичането на COVID-19 е по-леко. 

 “Предстои да обсъдим в първия работен ден с експертите дали да има промяна на противоепидемичните мерки”, обясни още д-р Кунчев.

 Припомняме, че само преди няколко дни здравният министър проф. Асена Сербезова обяви, че очаква първите случаи на заразени с Омикрон да се появят в началото на 2022 г. 

 Първи съмнения за новия вариант на COVID-19 се появиха още в средата на декември, когато българска частна лаборатория съобщи, че вариантът вече е регистриран у нас. Здравните власти се заеха с проверка на случая и опровергаха твърденията. 

 

 

 

Последни
Анкета
Къде ще посрещнете Нова година?

Резултати