Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Бизнес

Природният газ поскъпва от 1 януари

  01.01.2022 17:37
Природният газ поскъпва от 1 януари

Природният газ скача над 30% от 1-ви януари 2022 г.

 КЕВР утвърди цена на природния газ за януари в размер на 133,41 лв./MWh, за предходния месец декември утвърдената от регулатора цена беше 102,33 лв./MWh. Това съобщиха от енергийния регулатор. Според регулатора повишаващите се цени на природния газ налагат спешно да бъде утвърден механизъм за компенсиране на топлофикационните дружества, за да може те да продължат нормалната си работа през есенно-зимния сезон.

Първоначално, на 10 декември "Булгаргаз", внесе заявление цената 1 януари да стане 117,12 лева за мегаватчас. Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов предупреди на открито заседание на КЕВР на 29 декември, че увеличението може да е по-значително, заради ръста на котировките на европейските хъбове от 10 декември до края на годината.

Заради азерския газ и петролната компонента във формулата на руския газ цената на дружеството е с 30-35% под действащите на европейските пазари. Актуализираното заявление с коригираните данни и предложение за цена се внася в първия ден на месеца, за който е цената.

 

 

 

 

 

 

 

 

Последни
Анкета
Къде ще посрещнете Нова година?

Резултати