Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Политика

Добавка от 75 лева към пенсията на всеки ваксиниран

  23.12.2021 20:45
Добавка от 75 лева към пенсията на всеки ваксиниран

Правителството стартира инициатива в подкрепа на ваксинацията на възрастните хора срещу COVID-19

            Нова инициатива на правителството ще насърчи всички пенсионери да се ваксинират срещу COVID-19, обяви министър-председателят Кирил Петков. Позитивният икономически стимул предвижда еднократна добавка в размер на 75 лева за всеки пенсионер, който вече има приключен цикъл на ваксинация от две , плюс бустерна доза. Парите ще бъдат изплатени със следващата му пенсия. Парична добавка ще има и за всички пенсионери, които започнат своя ваксинационен курс с първа доза през следващите месеци. За тези, които вече имат поставени две дози, стимул ще бъде изплатен след поставянето и на третата, бустерна доза.  Новата програма ще стартира от 1.01.2021 и се предвижда да продължи до края на месец юни. Обмисля се и възможността за намаляване на времето между поставянето на втора и бустерна доза в съответствие с вече възприети европейски практики.

Личните лекари ще бъдат информирани за инициативата от Националната здравноосигурителна каса.

Премиерът Кирил Петков посочи стремежа на кабинета да насърчи максимален брой възрастни хора да се ваксинират. Министър-председателят изтъкна, че ако в близките два месеца се ваксинират около 300 000 пенсионери, това ще облекчи значително болниците с оглед на очакваната нова ковид вълна.

Наред с икономическия стимул за пенсионерите инициативата на правителството предвижда и провеждането на мащабна кампания, която да предостави на обществото информация от сериозни и авторитетни източници и да подпомогне колебаещите се да вземат решение.

Министър-председателят Кирил Петков беше категоричен, че ваксинацията е доброволна и всеки има отговорност към здравето си. Същевременно премиерът посочи и отговорността ни като общество за това да няма отново препълнени болници, огромни разходи за затворени бизнеси, липса на присъствено обучение за децата и превръщането на страната ни в ковид дестинация. Време е за запретнем ръкави и да направим България нормална европейска държава, заяви в заключение министър-председателят.

 

Последни
Анкета
Къде ще посрещнете Нова година?

Резултати