Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Европа

Нов PCR тест открива варианта „Омикрон“

  22.12.2021 22:09
Нов PCR тест открива варианта „Омикрон“

Съвместният изследователски център (JRC) на Европейската комисия успешно потвърди валидността на предложения от него специфичен метод за откриване на варианта „Омикрон“ на коронавируса. С този метод лабораториите могат да използват обикновени PCR тестове за откриване и идентифициране на „Омикрон“, без да е необходимо скъпо и отнемащо време секвениране.

"Този нов метод ще позволи по-бързо и по-евтино откриване на „Омикрон“ и ще даде възможност за по-доброто му проследяване в ЕС и по света. Науката се доказа като съществен елемент в борбата ни срещу COVID-19. Благодарна съм за неуморната работа на всички учени по време на пандемията", заяви Мария Габриел, комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Новият метод за полимеразна верижна реакция (PCR) се оказа много ефективен при специфични за „Омикрон“ изпитвания, проведени от JRC. Дори когато са налични в малки количества, всички съдържащи „Омикрон“ проби са дали положителни резултати, докато всички други проби, съдържащи например широко разпространения вариант „Делта“ или първоначалният вариант от Ухан, реагират отрицателно. Това на практика означава, че методът дава възможност на всяка лаборатория, работеща със стандартна PCR технология, да идентифицира варианта на „Омикрон“ бързо и без да е необходимо по-дълго секвениране. Модифицираният реагент, разработен от JRC, може да бъде поръчан от редовните доставчици на PCR теста и може да бъде приложен бързо. Всички лаборатории, които извършват PCR тестове днес, ще могат да се адаптират бързо.

 

Последни
Анкета
Къде ще посрещнете Нова година?

Резултати