Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Политика

Президентът връчи мандата на ”Продължаваме Промяната”

  11.12.2021 12:37
Президентът връчи мандата на ”Продължаваме Промяната”

Президентът връчи мандата на ”Продължаваме Промяната”, Петков го върна изпълнен

Президентът на Република България Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на първата политическата сила “Продължаваме Промяната” - победител в третите парламентарни избори за тази година (14 ноември). Мандатът беше приет от предложения от ПП за министър-председател и съпредседател на партията Кирил Петков. Бившият икономически министър върна веднага изпълнен мандата.

"Уважаеми господин Петков, в изпълнение на Конституцията на Република България и в съответствие на резултатите от изборите за 47-ото НС, Ви връчвам проучвателен мандат за съставяне на правителство. Върху Вас и партиите-партньори в коалицията пада отговорността да реформирате порочния властови модел, наседен в 12-годишното авторитарно управление, да се справите с корупцията и да беззаконието, с неравенствата и несправедливостта, които те пораждат. Да изхвърлите задкулисието от държавата. Като министър вие вече се убедихте колко силна е дълбоката държава, която брани привилегиите и беззакоността на корупционерите.

В тези усилия Ваш основен ресурс ще бъде подкрепата на хората. Вярвам, че осъзнавате, че ако не постигнете решителните промени в прокурата и правораздаването още в първите 100 дни, няма как коалицията да спечели битката за бъдещето на България, защото законността е най-важната битка, от която зависят всички останали. И вярвам, че Вие ще намерите сили да го сторите, защото гласът на площада, гласът от урните искат законност, и от Вас, и от Вашите министри зависи да не го разочаровате. Битката с бедността и отстояването на българските национални интереси отвън са другите предизвикателства, които е редно да бъдат сред Вашите основни приоритети.

 На добър час! Желая Ви успехи в изграждането на свободна, демократична, просперираща и европейска България!", обърна се президентът към Петков.

“Уважаеми господин президент, за мен е чест и огромна отговорност да поема тази папка от Вас! Идвайки насам, една гражданка ми каза: “Вие ни накарахте да повярваме отново!”. Тази отговорност я приемаме присърце. Вие започнахте промяната на площада преди месеци, сега е време заедно да свършим работата до край.

 Време е след 32 години българският народ да се почувства, че управниците се грижат за него. Време е нашите млади българи в чужбина да видят България като перспективна локация и място за връщане. Време е нашите баби и дядовци, майки и бащи да видят България като място, на което имат справедлива пенсия иживот. Място за справедливи старини. От тази гледна точка искам да Ви уверя, че ще вкараме всичките си усилия, не само ние, цялата коалиция  - тези обещания и тези надежди да станат реалност.

 И понеже всеки ден от тук нататък е важен, искам да Ви уведомя с добрата новина, че искам да Ви върна директно проектосъстава на МС със структурата и министрите в него. От този момент ние няма да губим нито ден и час и още днес ще се срещнем, събота. И се надявам, че в понеделник това правителство да бъде реалност.”, отвърна бъдещият премиер.

Последни
Анкета
Къде ще посрещнете Нова година?

Резултати