Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

Никулден в община Видин

  06.12.2021 15:37
Никулден в община Видин

 Никулден бе запалено по традиция корабното кандило в митрополитската църква „Св. Николай Чудотворец“

Много жители на Видин се събраха днес в храма, който носи името на един от най-почитаните християнски светци. Там бе отслужена тържествена света литургия, оглавена от Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил. Службата почетоха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков, заместник-председателят на 47-то Народно събрание Росица Кирова, представители на църковното настоятелство, на банкерите и др.

Владиката покани гостите да запалят светилниците в сребърното корабно кандило,  поставено пред иконата на св. Николай в църквата. То е изработено през XIX век и е подарък от Видинския еснаф, състоящ се тогава от седем фамилии. Толкова на брой са и светилниците в него.

Митрополит Даниил се обърна със слово към миряните, в което говори за достойния живот и дела на свети Николай Мирликийски Чудотворец: „Той ни показва, че чрез вярата, смирението, упованието на Бога, молитвата, дейното проявяване на милосърдието – това са здрави камъни, по които ходим и Господ опазва нашия живот“. И призова да се поучим от примера на светеца и да се стремим към духовно богатство.

След края на богослужението, пред храма бе осветен и раздаден рибен курбан.

Днес имен ден в Община Видин празнуват 1036 души, носещи името на светеца-чудотворец. Най-възрастният Николай е роден през 1939 г., а най-малкият - на 29.10.2021 г. Името Никола носят 313 души, а Николина - 84 представителки на женския пол. Особено популярно след 1990 г. е името Никол. С него са кръстени 169 души, като най-малката Никол е само на няколко месеца.

6.12.2021

 

Последни
Анкета
Каква енергия за отопление ще използвате през зимния сезон?

Резултати