Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Враца

Ремонтират покрива на църквата в село Ребърково

  06.12.2021 15:16
Ремонтират покрива на църквата в село Ребърково

Дни преди Никулден започна основен ремонт на покрива на църквата „Св. ап. Петър и Павел” в мездренското село Ребърково. От години покривната конструкция, която е на повече от един век, тече и нанася непоправими щети, застрашавайки да унищожи старинния дърворезбован иконостас, иконите, владишкия трон и останалата вътрешно храмова украса.

Ремонтът включва подмяна на изгнилия покрив, който е от вида каратаван, и на циглите, обшиване на стрехите на богослужебната сграда с ламарина, монтиране на нови улуци и на водосточни тръби и т. н.

Ремонтните дейности се извършват със средства, събрани от местните жители в благотворителна инициатива, организирана от Църковното настоятелство с председател отец Пламен Кръстев, Кметство Ребърково и Народно читалище „Просвета-1925“. Останалите около 5 000 лв. от необходимите за ремонта малко над 12 хил. лв. ще бъдат осигурени от Врачанската Св. Митрополия с благословията на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий.

Изпълнител на ремонта е ЕТ „Ирина Божилова 2013“ - Червен бряг.

„Предстои да бъде извършено измазване на вътрешно храмовото пространство, за което ще търсим съдействие от Община Мездра“, сподели кметският наместник на селото Петър Петков.

До средата на месец януари догодина ще бъде подменена старата дървена дограма - пет прозореца и входната врата. Това ще стане с дарение от сем. Трифонови. Предвижда се и освежаване на фасадата на църквата.

Ребърковският храм „Св. ап. Петър и Павел” е построен през периода 1910-1914 г. на мястото на бившето училище в селото. Осветен е на Петровден, 12 юли (ст. стил), 1914 г. от тогавашния Врачански митрополит Климент (1873-1930). Сегашният архитектурен вид на църквата датира от 1934 г.

   

Последни
Анкета
Къде ще посрещнете Нова година?

Резултати