Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Политика

Първо заседание на 47-ото Народно събрание

  03.12.2021 14:45
 Първо заседание на 47-ото Народно събрание

Новите депутати спазиха протокола и така доайенът на Народното събрание д-р Силви Кирилов откри тържествено първото заседание на новия парламент, след като удари звънеца.
Народните представители положиха клетва, а след това започнаха и изказванията по партии.
Депутатите се обединиха около надеждата, че новият парламент ще бъде обединен и ще служи в името на народа.
По традиция депутатите си направиха и обща снимка, в която запечатаха първия работен ден на 47-ото Народно събрание.
Депутатите  избраха Никола Минчев от „Продължаваме Промяната” за председател на Народното събрание. Той заема поста с гласовете на 158 депутати. Минчев е завършил Немската гимназия в София, след което придобива магистърска степен по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Говори английски и немски език. 

Кирил Петков обясни, че Минчев се е доказал като „отличен професионалист, непримирим боец за каузи, с активна гражданска позиция". „Вярвам, че с тези негови качества, както и доброто му образование, почтеност и постоянство - ще допринесе много за 47-ото Народно събрание. Той ще служи за най-добрата кауза - успехът на България”, каза съпредседателят на ПП при издигането на кандидатурата на Минчев.

Първи думи на Минчев като председател на парламента

„Българският парламент не е просто място, където се творят законите, а върховната институция, която със своята дейност обезпечава функционирането на всички сфери от обществения живот”, посочи той. „Парламентът отразява нагласите в обществото. С избора на цели седем формации, които да бъдат парламентарно представени, избирателят ни даде ясен знак, че очаква от нас екипна работа, а не авторитарни решения - длъжни сме да се съобразим с волята му”, добави Минчев. Нека работим за това в 47-ия парламент, в рамките на един пълен четиригодишен мандат, да възстановим духа на взаимното разбирателство и да наложим нов модел на правене на политика”, каза новият председател на парламента.

Другото предложение да заеме поста председател на Народното събрание беше бизнесменът Цончо Ганев от „Възраждане”, когото подкрепиха 13 депутати. 

За заместник-председатели бяха избрани Мирослав Иванов от „Продължаваме Промяната”, Росица Кирова от ГЕРБ, Мукадес Налбант от ДПС, Кристиан Вигенин от БСП, Ива Митева от „Има такъв народ”, Атанас Атанасов от „Демократична България” и Цончо Ганев от „Възраждане”.

Преди да бъде избран Минчев отхвърли информацията, че на председателския пост в Народното събрание до края на мандата ще седнат и представители на други партии.

Снимка 1 - Първо заседание на 47-то Народно събрание

Снимка 2- Председателят на 47-то Народно събрание Никола Минчев

Последни
Анкета
Каква енергия за отопление ще използвате през зимния сезон?

Резултати