Враца плюс - вести от Дунав до Балкана
Вести от Дунав до Балкана
Видин

Кметът на Видин разговаря с главния мюфтия

  02.12.2021 21:25
Кметът на Видин разговаря с главния мюфтия

Д-р Цветан Ценков проведе среща с главния мюфтия в България д-р Мустафа Хаджи, който бе на посещение в нашия град. На нея присъства и районният мюфтия Неджати Али.

      По време на разговора бяха обсъдени възможностите за облагородяване на района, където се намира гробът на Осман Пазвантоглу. Един от най-видните управители на Видин от османската епоха от края на  XVIII и началото на XIX век е погребан в двора на вече несъществуващата Мустафа джамия в центъра на Видин.

      Гробът на Осман Пазвантоглу е недвижима културна ценност от местно значение. В близост до него е паметникът на братята Халил и Ибрахим Бегови, които в края на XIX век даряват имуществото си за построяване на турското читалище „Шефкат“, както и за подпомагане на учението на бедни деца и за стипендии, така че най-даровитите от тях да могат да учат в европейски университети.

      Кметът на Общината подчерта, че едно от богатствата на Видин е забележителната над двехилядолетна история. Той беше категоричен, че трябва да бъде съхранено културно-историческото наследство на нашия старопрестолен град, което е сред приоритетите на общинското ръководство.

      Предстои в детайли да бъдат обсъдени конкретните стъпки за подобряване облика на района, където са разположени гробът и паметникът.

2.12.2021

Последни
Анкета
Каква енергия за отопление ще използвате през зимния сезон?

Резултати